Айдън Мохамед: Да има храмове, а не публични домове
Айдън Мохамед: Да има храмове, а не публични домове / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова
Айдън Мохамед: Да има храмове, а не публични домове
60494
Айдън Мохамед: Да има храмове, а не публични домове
  • Айдън Мохамед: Да има храмове, а не публични домове

Районният мюфтия Айдън Мохамед обяви в Благоевград, че мюсюлманите са за построяването на нова джамия в Гоце Делчев. По думите му съществуващата джамия в момента е малка и не може да обслужва многобройното население в района.

„Нека има храмове, а не публични домове”, каза районният мюфтия.

Районното мюфтийство в Благоевград излезе с остра декларация срещу внесеното искане за референдум от съветници на ПП ГЕРБ в общинския съвет на Гоце Делчев с некоректно формулирания въпрос: „Трябва ли Община Гоце Делчев да издаде разрешение за строителство на нов молитвен дом-джамия на територията на град Гоце Делчев?"

Считаме, че той е силно дискриминационен и манипулативен, заявяват от мюфтийството. Съветниците на ПП ГЕРБ, базирайки се на закона за референдумите се опитват да приложат прякото участие на гражданите в местното самоуправление на общ. Гоце Делчев по тема, касаеща изконните човешки, религиозни и граждански права на мюсюлманите, живеещи в страната, се казва още в изявлението.
С тази инициатива те провокират нетърпимост на религиозна основа и генерират ненавист между религиозните общности в Гоце Делчев и региона.
Според районния мюфтия общинарите от ГЕРБ извършват закононарушение, погазвайки редица международни конвенции, актове и договорености, както и основния закон на България, нейната Конституция.

Инициативата за искания от нас обект, обясняват от там, е продиктувана от нуждите на мюсюлманите, живеещи в Гоце Делчев, които са около 4500 - 5000 души, както и от факта, че градът е регионален център, обслужващ четири общини, където живеят над 70 000 души, от които 40 000 са мюсюлмани.
Тук се намира голяма част от регионални държавни администрации, болница, търговско-дистрибуторски представителства и седалището на Районното ни мюфтийство, което представлява 65 000 мюсюлмани в Благоевградска област.
Твърденията и провокативното говорене за съществуването на една действаща джамия и мнението, че втора не е необходима е преди всичко безотговорна публична лъжа, желание за примитивна борба на противопоставяне, религиозен етатизъм, издаващ мощно задкулисие, подчертават от мюфтийството.

По думите им, настоящият идеен проект е направен според нуждите на мюсюлманите в област Благоевград. Той ще създаде условие и възможност на мюсюлманите в Гоце Делчев да имат нормални условия за извършване на задължителните им обреди като погребения, венчавки, празнични молитви и други нужди, които изискват изграждането на въпросната джамия и прилежащите и помещения.
От районното мюфтийство обясняват, че останалата част на проекта, която е предвидена като културно-търговски център е необходима не само на живеещите в Гоце Делчев, а отговаря на очакванията и потребностите на мюсюлманите от целия регион. Става ясно, че има нужда от нормални условия за провеждане на опреснителни курсове и семинари на имамите, с които да бъде приведена мюсюлманската религия в реалностите на днешното ни време, както и нормални условия за дейността на Районното ни мюфтийство.

Те декларират, че от двадесет години държавата в лицето на общината и областните звена бламират този процес, „но в последствие жизнените духовни тежнения на мюсюлманската общност надделяха и ние подходихме рационално към своите интереси в резултат, на което отделихме от залъка си, за да купим нов имот и то в покрайнините на града".