Учените откриха виновника за чумата в Европа през Средновековието
Учените откриха виновника за чумата в Европа през Средновековието / снимка: Guliver/Getty Images

Плъхове са били в основата на епидемии от чума през Средновековието? Едва ли. Резултатите от ново изследване сочат, че монголската песчанка, дошла от Азия, няколко пъти е заразила с чума средновековна Европа, минавайки по Пътя на коприната, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Според норвежки, швейцарски и чешки учени, този гризач е виновен за епидемиите от чума, опустошили Европа през Средновековието. Оказва се, че инвазиите на монголски песчанки в Европа съответстват на климатични промени и ужасните последствия от тях. През 14-и век епидемии от чума са отнели живота на 30-50 на сто от жителите на Европа, т.е. на над 4 милиона души.

За да открият истинския виновник, учените преровили данните за епидемии от чума между 1347 г. и 1353 г. и ги сравнили с палеоклиматични данни, свързани с Европа и Азия. Така била открита очевидна връзка между метеорологичните условия в Централна Азия и епидемиите от чума, опустошили европейските пристанища. Казано с други думи, топлата пролет и влажното лято в Казахстан системно водели след себе си до епидемия от чума в Хамбург и Лондон 15 години по-късно. Нови щамове на причинителя на болестта редовно били внасяни от Азия.

Следователно чумата не е с местен произход, макар досега да се смяташе тъкмо обратното. Получените резултати оборват разпространеното, но неподкрепено с достатъчно доказателства твърдение, че в Европа е имало "резервоар" на чумата, свързан с плъхове, които пренасяли бълхи. Чрез ухапването им се предавал причиняващият заболяването бацил.

"Нови щамове на бацила на чумата често били внасяни от Азия", поясни Борис Шмид от университета в Осло. "В Азия разпространението на болни гризачи и пренасяните от тях бълхи, които са носители на смъртоносния бацил, било повлияно от климата - допълни Нилс Стенсет от университета. - Ако времето е топло, бълхите са по-активни и заразяват повече гризачи. Покачването на температурата с 1 градус Целзий през лятото в Централна Азия удвоява броя на заразените гризачи. Вредите обаче не спират до тук. За една-две години епидемиите от чума в Азия стигнали до търговските пътища и се разпространили. Малко по-късно се появили нови епидемии от чума - първо в южната част на Русия, а след това в европейски пристанища. В Западна Европа се появили десетина години по-късно."

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Източник: БТА