ООН: Един на осем души може да влезе в интернет където и когато пожелае
ООН: Един на осем души може да влезе в интернет където и когато пожелае / снимка: Reuters, архив

Един на всеки осем души по света може да влезе в интернет където и когато пожелае, сочи доклад на ООН, цитиран от АП.

Според разпространеното в Женева изследване броят на потребителите на т. нар. мобилна широколентова връзка (безжична високоскоростна връзка към интернет чрез преносими устройства) е нараснал рязко миналата година в сравнение с 2009 г. до 872 милиона от 531 милиона. За такъв интернет е абониран почти всеки втори човек в богатите страни, но само един на всеки 20 в бедните.

Все пак именно в бедните държави е регистриран най-бърз растеж на потребителите на широколентова връзка - с цели 160% на годишна основа. Това показва тенденция на масов отлив на клиентите от скъпи фиксирани широколентови връзки за сметка на абонаментни планове, предлагани от мобилни оператори на поносими цени.

Годишният доклад на Международния съюз за телекомуникации прави заключението, че мобилните телефони на практика са широко разпространени - над 5 млрд. души са абонати на мобилни оператори.

Изследването в 152 държави отчита растяща разлика между страните със свръхбърза широколентова връзка, като Швеция, Южна Корея и Япония, и онези, които изостават в тази област, особено в Африка.

Инвестициите в инфраструктура за широколентов интернет достъп осигурява на европейците средна скорост на връзката от 77 мегабита в секунда (77 Мб/с), при 27 Мб/с за жителите на Северна и Южна Америка и едва 11 Мб/с в Азия и арабския свят. Авторите обаче правят уговорката, че тези числа прикриват големи разлики между страните от едни и същи континенти.

Като цяло Южна Корея остава глобален лидер информационните и комуникационните технологии, следвана от Швеция, Исландия, Дания и Финландия. Съединените щати запазват 17-ото си място, но отстъпват с три места в индекса за достъп до интернет. Това се дължи на по-ниския процент на потребителите на интернет през мобилен телефон и на домакинствата с компютър и интернет в САЩ в сравнение с държавите, които са преди тях в индекса, обясни Международният съюз за телекомуникации - базираната в Женева агенция на ООН за информационните и комуникационните технологии.

Други изводи от доклада са, че комутируемата (dial-up) връзка по всяка вероятност ще изчезне до няколко години и че често цитираната статистика за популярни сайтове, като Facebook, е ненадежден показател за действителното ползване на интернет. (БТА)