Как геконите противодействат на гравитацията?
Как геконите противодействат на гравитацията? / снимка: ThinkStock/Getty Images

Геконите могат да се движат по всякакви повърхности и дори по тавани благодарение на власинки на пръстите си, чието действие те могат да активират и дезактивират, съобщи Ред орбит, позовавайки се на американски учени.

Благодарение на тези власинки геконите могат да тичат бързо и да бягат от хищници, без да изразходват допълнително енергия. Учените от университета на Орегон изследваха механичните сили на тази адхезионна система, еволюирала независимо при геконите, паяците и насекомите. Власинките са толкова гъвкави и разтегателни, че могат да застават под всякакъв ъгъл, а геконите могат да ги залепват и отлепват толкова бързо, че да изминават 20 свои дължини в секунда.

От предишни изследвания е известно, че геконите се задържат за повърхностите благодарение на два вида сили - междумолекулните сили на Ван дер Ваалс, които създават поляризирано магнитоподобно състояние, и сила, с която течностите се всмукват по тесни канали.

Силите на Ван ден Ваалс са най-слабите, които съществуват между атомите. Геконите се възползват от тях благодарение на системата от власинки на пръстите си, които могат да се деформират така, че да направят отличен контакт дори с груби повърхности, защото осигуряват милиони точки на допиране. Заради гъвкавостта им за това се изразходва минимална енергия.

Източник: БТА