Древни свитъци, попаднали под лавата на Везувий, разкриват тайните си
Древни свитъци, попаднали под лавата на Везувий, разкриват тайните си / ThinkStock/Getty Images

Учени установиха, че смятани за археологическо чудо свитъци са били написани с метално мастило, пише BBC News. Откритието връща назад периода на първото използване на оловно мастило с няколко столетия.

Херкуланските папируси са били залети от лавата на Везувий и са карбонизирани и изключително крехки. Предишни опити за разчитането им са довели до повреждането или унищожаването на някои от свитъците.

Уникален египетски ръкопис събирал прах в музея 70 години

Учени се опитват да разчетат оцелелите папируси с помощта на технологии като Европейския синхротрон, който произвежда рентгенови лъчи, 100 милиарда пъти по-ярки от рентгеновите в болничните лаборатории. Миналата година физици използваха метод за триизмерни рентгенови изображения.

Сега изследователите са разкрили, че папирусите съдържат високи нива на олово. Единствената причина за това би могло да бъде нарочното използване на метала в мастилото.

"Широко разпространено схващане е, че римляните са започнали да добавят метал в мастилото през 4-то столетие," посочва д-р Емануел Брюн от Европейския синхротрон. Досега се смяташе, че използваното в ръкописите мастило е базирано на въглерод.

Археолози откриха отпечатък от печата на библейския цар Езекия

Проучването, публикувано в журнала Proceedings на Националната академия на науките на САЩ, ще помогне при по-нататъшното изследване на папирусите със синхротронна светлина.

"Откритието е интересно както от историческа гледна точка, така и от гледна точка на сканирането на папирусите," казва д-р Брюн. По думите му новата информация за мастилото ще позволи да се оптимизират следващите експерименти за разчитане на невидимия текст на свитъците.


Изригването на Везувий затрупва град Херкулан и по-големия съседен Помпей. През 18 век под лавата е открита библиотека с приблизително 2000 свитъка, от които 600 все още не са отворени. Повечето съдържат творби на гръцки философи, но част от тях са комедии на латински език.

Източник: Фокус