Възможна ли е военна намеса в Сирия?
Възможна ли е военна намеса в Сирия? / снимка: Reuters

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че "военна намеса в Сирия не може да бъде изключена" след касапницата в Хула, при условие, че бъде одобрена от Съвета за сигурност на ООН, предадоха АФП и Ройтерс.

"Не е възможно да позволим на Башар Асад да избива собствения си народ", заяви Оланд за телевизия Франс 2. "Военна намеса не може да бъде изключена при условие, че се извършва под егидата на международното право, а именно - чрез резолюция на Съвета за сигурност на ООН."

"Аз и други сме се нагърбили да убедим Русия и Китай, а също така да намерим разрешение, което не трябва обезателно да е военно", изтъкна Оланд, който в петък ще се срещне в Париж с руския президент Владимир Путин.

Белият дом заяви, че според него военна намеса в Сирия в този момент не би била правилния път на действие, понеже би довела до още по-голям хаос и кръвопролития, предаде Ройтерс. Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви обаче на пресконференция, че САЩ не са отхвърлили нито един вариант, включително военни действия, по отношение на сирийската криза.

Международният посредник Кофи Анан каза на сирийския президент Башар ал Асад, че са необходими "смели стъпки" за осъществяването на мирния план, включително спиране на насилието и освобождаване на арестуваните по време на въстанието, предаде Ройтерс.

В разпространеното в Женева съобщение на ООН се посочва още, че на срещата в Дамаск Анан е изразил пред Асад дълбоката загриженост на международната общност от ескалацията на насилието в Сирия и в частност последните кървави събития в Хула.

След срещата си със сирийския президент Кофи Анан каза, че Сирия е достигнала "връхната точка" на насилието. Той призова правителството в Дамаск и подкрепящите го милиции да спрат всички военни операции и да проявяват "максимална сдържаност". Пратеникът на ООН и Арабската лига прикани и въоръжената опозиция "да прекрати актовете на насилие".

По-рано шефът на операциите на ООН по поддържане на мира Ерве Ладсу обяви в Ню Йорк, че милицията "Шабиха", която подкрепя Асад, е вероятно отговорна за клането в Хула. По думите на Ладсу част от 108-те убити, сред които деца, са загинали от артилерийска стрелба, което ясно означава, че тя е дело на правителствената армия. Някои от жертвите обаче са умъртвени с ножове и леко стрелково оръжие може би от страховитата проправителствена милиция, добави Ладсу.

От Москва руският външен министър Сергей Лавров е влязъл в телефонен контакт с Анан, по време на който е приканил сирийското правителство и опозицията да спрат насилието. Той е настоял за разследване на събитията в Хула, предаде Ройтерс.

Русия няма да последва примера на някои западни страни и няма да експулсира сирийския посланик в Москва, каза в Брюксел руският посланик в ЕС Владимир Чижов, съобщи ДПА. Той подчерта, че Русия "не щади усилия" да оказва натиск върху Дамаск да спре насилието и затова очаква "онези, които подкрепят опозицията" да окажат подобен натиск върху нея. Чижов изрази мнение, че за кръвопролитието в Хула "най-вероятно са отговорни и двете страни", допълва БТА.

Франция, Великобритания, Канада, Германия, Италия, Испания, Швейцария и Австралия вече обявиха за "персона нон грата" сирийските посланици в своите столици, допълват информационните агенции.

Сирийският президент Башар Асад заяви на среща с пратеника на ООН и Арабската лига Кофи Анан, че "терористични групировки" са се активизирали из цялата страна и извършват все повече убийства и отвличания, съобщи сирийската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

Телевизията заяви, че страните, които финансират, въоръжават и дават убежище на терористи, трябва да приемат мирния план в шест точки на Кофи Анан. Анан посети Дамаск в опит да спаси мирния си план след избиването на 108 цивилни, сред които 49 деца, в централния сирийски град Хула миналата седмица.

"Успехът на мирния план зависи от спирането на тероризма, на тези, които го подкрепят и от пресичането на контрабандата на оръжия", заявил Асад на срещата си с Анан, предаде Франс прес.

Дамаск, който определя бунтовниците като терористи, обвинява въоръжени банди за убийствата в Хула.

Главната сирийска опозиционна сила - Сирийският национален съвет (СНС) приветства експулсирането на сирийски дипломатически представители от западни страни в знак на протест срещу репресиите в Сирия и призова Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция, която разрешава употребата на сила.

"СНС дава пълната си подкрепа за такива мерки и призовава международната общност да прекъсне всички дипломатически отношения със сирийския режим", се казва в изявление на СНС след обявените експулсирания на сирийски дипломатически представители. СНС призова западните страни, освен експулсиране на сирийски дипломати, да изтеглят и своите официални представители от Дамаск, за да изолират още повече сирийския режим.