/ iStock/Getty Images
Световната здравна организация (СЗО) днес лансира план за справяне с 20 болести, разпространени сред най-бедните в света, като се надява прогресът в това отношение да не бъде спрян от въздействието на Ковид-19 върху здравните системи, съобщи фондация "Томсън Ройтерс".

Много от тези 20 тропически болести, като се започне от проказа и се стигне до бяса, са ликвидирани в развитите държави. Те обаче засягат повече от 1,7 милиона души в по-бедните държави.

Правителствата официално одобриха 10-годишна пътна карта за справяне с тези болести през ноември миналата година, като се ангажираха да продължат усилията, благодарение на които поне една такава болест беше ликвидирана в 42 държави през предишното десетилетие. Планът за намаляване на заболеваемостта от болести като елефантиасис и проказа обаче се затруднява от пандемията от Ковид-19, която натоварва здравните системи до крайност.

"Това, което е общо между Ковид-19 и пренебрегнатите тропически болести, е че те засягат диспропорционално най-бедните и уязвими общности в света" - каза Мвеле Малесела, директор на департамента за контрол на пренебрегваните тропически болести в СЗО пред фондация "Томсън Ройтерс".

Планът на СЗО цели поне една от 20-те признати пренебрегвани тропически болести да бъде ликвидирана най-малко в 90 държави до 2030 г. Други цели са лекарствата да станат безопасни и достъпни и да бъде намерен начин за намаляване на комарите, мухите и кърлежите, които разпространяват някои от болестите.
БТА