/ iStock/Getty Images
Жените в колумбийската столица Богота могат да потърсят убежище от домашно насилие в стотици супермаркети и аптеки. Това е част нова кампания срещу насилието спрямо жените в условията на ограниченията, наложени срещу разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Програмата включва над 630 супермаркета от три различни вериги и аптеките "Фарматодо", където мениджърите са обучавани как да се отнасят с жените, търсещи помощ, и как да се свържат с полицията.

В 8-милионната Богота и останалата част на Колумбия са наложени строги ограничителни мерки от края на март в опит да се спре разпространението на вируса, който вече е инфектирал 4350 души в страната, от които поне 200 са починали.

Плакати за кампания #SafeSpace са поставени на витрините на магазините, като посланието се разпространява и в социалните медии.

За жените, затворени в домовете си с техните насилници, е трудно да потърсят помощ, докато напрежението от обикновените битови проблеми се засилва от притеснения като опасността от загуба на работа и лесно може да прерасне в насилие, предупреждават експерти.

В Богота "горещата линия" за домашно насилие получава средно 471 сигнала дневно, което е увеличение със 160 процента спрямо периода преди карантината.

В цяла Колумбия от началото на блокадата 13 жени са били убити - много от тях от партньорите или съпрузите в домовете им, сочат правителствени данни.

Страни по целия свят съобщават за увеличаване на домашното насилие при карантинните мерки - тенденция, която ООН нарича "пандемия в сянка".
В Латинска Америка, където мачистката култура подклажда насилието към жените, редица правителства, включително в Чили, Мексико, Аржентина и Колумбия, разшириха обхвата на "горещите линии", пуснаха услуги за подаване на сигнали чрез текстови съобщения и поддържат отворени приюти и семейни съдилища в опит да помогнат на жертвите.

Подобни инициативи има и във Франция и Испания.