/ БГНЕС
Премиерите на Полша, Унгария и Словакия изразиха солидарност с Чехия във връзка с дипломатическия ѝ спор с Русия заради експлозиите през 2014 г. в склад за боеприпаси, предаде ДПА.

В публикувано днес изявление съседите на Чехия осъдиха "недопустимия акт на агресия" и нарушаването на международното право от страна на Русия, както и "несъразмерните мерки", предприети от нея в отговор на "напълно оправдано" решение на Чехия да нареди на 18 руски дипломати да напуснат територията ѝ.

"Заедно с чешкия премиер осъждаме решително незаконните и насилствени действия, извършени от сътрудници на руското разузнаване", се казва в декларацията.
Полша, Словакия и Унгария предложиха дипломатическа и консулска подкрепа на Чехия, с която формират т. нар. Вишеградска четворка.

Чешкото правителство наскоро обвини агенти на руското разузнаване за взривовете в склад за боеприпаси във Върбетице, в източната част на страната, отпреди повече от шест години. Това доведе до експулсиране на руски дипломати и огледален отговор от страна на Русия.

В израз на солидарност с Чехия руски дипломати изгониха също редица други страни от ЕС, включително Словакия, балтийските държави, както и Румъния. Експулсирания на дипломати имаше неотдавна и между Русия и Полша.

Русия обяви италиански дипломат за персона нон грата днес - близо месец след като Италия изгони двама руски дипломати заради случай на предполагаем шпионаж.
С версиите за това какво се е случило в склада в чешкото село Върбетице през 2014 г. трябва да се занимава Европейският съюз, каза на пресконференция днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Всички тези объркани коментари и изявления, от емоционална гледна точка не са особено вменяеми, бих казал, че навярно с всичко това, както и с всички други въпроси, свързани с тази история, трябва да се занимава ЕС. Всичко това се е случило на негова територия", каза Лавров в отговор на въпрос на ТАСС.

Руският външен министър предположи, че със съхранението на боеприпасите във Върбетице може да са нарушени редица международни споразумения.
БТА