Украйна Русия
Украйна Русия / БГНЕС
Естония и Швеция изпращат нови пакети военна помощ за Украйна. Естония ще изпрати гаубици, боеприпаси, оборудване за артилерийска поддръжка и гранатомети, съобщи естонският портал ERR.

От своя страна шведската страйна ще изпрати самоходни гаубици „Арчър“ на Украйна, съобщи телевизия SVT. Стокхолм също така ще изпрати бойни машини и противотанкови ракети, заяви министър-председателя Улф Кристерсон.

„Желанието на украинците да получат това, от което се нуждаят най-много, натежава“, казва Кристерсон
.
„Това е може би най-модерната артилерийска система в света и елемент, за който украинците настояват от дълго време", казва министърът на отбраната Пол Йонсон.

Правителството на Естония подкрепи предложението на министъра на отбраната Хано Певкур за предоставяне на Украйна на най-големия пакет военна помощ до момента. С него военната помощ на Естония за Украйна се увеличава до 370 млн. евро, или малко над 1 % от БВП на Естония.

Общата стойност на пакета е приблизително 113 млн. евро, което ще увеличи военната помощ на Естония за Украйна до 370 млн. евро, или малко над 1 % от БВП на Естония.

Според информацията на ERR този пакет ще включва десетки 155-милиметрови и 122-милиметрови гаубици и военни камиони и хиляди снаряди, които да се използват с тях, както и повече от 100 противотанкови гранатомети „Карл Густав“ и повече от 1000 боеприпаса.

"Естонците знаят от болезнената си история какво се случва, когато злото възтържествува и една голяма държава погълне по-малките", заяви министър-председателят Кая.
"Ако Украйна падне, свободата е в опасност и на други места по света. Като помагаме на Украйна да защити своята независимост, ние защитаваме правото на всички страни на свобода и демокрация, включително и на Естония."

Ето защо е наложително Естония да продължи да оказва военна помощ на Украйна, подчерта Калас.

"С днешното си решение ние изпращаме на Украйна оръжия, от които тя има най-голяма нужда", уточни тя.

"Украйна директно поиска тази помощ от Естония; необходимостта от това конкретно оръжие беше подчертана и от президента Зеленски на неотдавнашната ни среща на лидерите на Обединените експедиционни сили (ОЕС) в Рига."

Премиерът добави, че украинците много бързо са се научили да използват нови оръжейни системи и са успели много умело да използват предоставената от Естония военна помощ.

"Всички ние искаме войната да приключи, но Русия изпрати ясен сигнал, че планира да продължи агресивната си война", каза Калас.

"Ето защо свободният свят трябва да продължи да оказва оръжейна помощ на Украйна и да го прави в много по-голям мащаб и с много по-голяма скорост. Всички държави трябва да прегледат запасите си и да гарантират, че промишлените предприятия са в състояние да произвеждат повече и по-бързо. Войната на Русия срещу Украйна има своята цена - цена, която ние плащаме в евро, но украинците плащат с живота си."

По същия начин Певкур подчерта голямата нужда на Украйна от тежко въоръжение.

"Украйна се нуждае от тежки оръжия, за да запази инициативата и да се противопостави на Русия, която в момента се готви да възстанови военната си мощ", заяви естонският министър на отбраната

Той предупреди, че най-тежките битки тепърва предстоят. "Ние и нашите съюзници оказваме пряко въздействие върху боеспособността на украинските войници, а това се цени високо в Украйна. Затова е важно да дадем пример и да мотивираме другите съюзници да окажат помощ".
Предишните пакети с помощ от Естония за Украйна са включвали ръчни противотанкови системи „Джавелин“, гаубици, противотанкови мини, противотанкови гранатомети, минохвъргачки, превозни средства, комуникационно оборудване, медицински консумативи, лични предпазни средства като каски, както и пакети със суха храна.
В сътрудничество с Германия Естония дари и две полеви болници и медицински консумативи на стойност близо 15 млн. евро. Трета полева болница ще бъде дарена от Естония на Украйна в сътрудничество с Нидерландия и Норвегия, които подкрепиха проекта със 7,8 млн. евро.
Естония кандидатства за средства от Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМП) за подмяна на собственото си военно оборудване
БГНЕС