САЩ са изправени пред заплахата от вътрешен тероризъм
САЩ са изправени пред заплахата от вътрешен тероризъм / снимка: morguefile.com

САЩ много бавно осъзнаха каква заплаха представлява вътрешният тероризъм и правителството не успя да създаде система, която да се справи с това явление. Това гласи доклад на комисия, разследвала дейността на правителството преди и след 11 септември 2001 г., съобщи АП. Докладът е изготвен от Групата по проблемите на националната сигурност към Двупартийния център за политика във Вашингтон.

Властите в САЩ не разбраха навреме, че пътуванията на млади американци от сомалийски произход до Сомалия през 2008 г., за да се присъединят там към екстремистки групировки, съвсем не са били изолирано явление. Всъщност това е пример за сериозна и различна заплаха, която се проявява в цялата страна, изтъкват авторите на доклада.

„Нашето отдавнашно убеждение, че вътрешният тероризъм не може да се прояви като явление тук, създаде ситуация, при която днес ние сляпо се препъваме в правно, оперативно и организационно минно поле, опитвайки се да се справим с радикализацията и набирането на членове на екстремистки групировки в самите САЩ", се посочва в доклада. „В резултат в момента няма федерална агенция, която е натоварена специално със задачата да идентифицира появата на радикални елементи или да попречи на вербуването на американски граждани от терористични групировки", съобщава БТА.

Групата се ръководи от председателите на комисията за разследване на обстоятелствата около терористичните нападения на 11 септември 2001 г. Тийм Кийн и Ли Хамилтън. В доклада се съдържа подробен списък на терористични атаки като тази във Форт Худ миналата година, при който офицер застреля 13 души. Сред примерите са и неуспешният опит да бъде взривен самолет над Детройт през декември, както и проваленият терористичен акт с кола бомба на Таймс скуеър в Ню Йорк.

САЩ би трябвало да са се поучили от британския опит, посочват експертите от Групата по проблемите на сигурността. Още през 2005 г., когато в Лондон бяха извършени самоубийствени атентати, стана ясно, че не всички мюсюлмани, живеещи там, са по-добре интегрирани, с по-високо образование и по-заможни от техни събратя, живеещи другаде. САЩ продължават да вярват, че съжителството на множество националности и религии ще предпази страната от вътрешна радикализация. „Терористите вероятно са напипали ахилесовата ни пета - това, че ние нямаме стратегия да се противопоставим на заплахата от домашен  тероризъм и радикализирани наемници", посочват авторите на доклада.

В документа се изтъква, че ръководството на Ал Кайда и на свързаните с терористичната мрежа групировки „се е американизирало". Те посочват, че радикалният мюсюлмански духовник Ануар ал Аулаки, който е бил наставник на нападателя от Форт Худ, е израснал в щата Ню Мексико. Сред организаторите на нападенията в Мумбай в края на 2008 г., при които загинаха над 160 души, също има американски граждани. Извън САЩ Ал Каида и свързаните с нея групировки се разпръснаха и се изпокриха в страни като Пакистан, Йемен, Сомалия и страни в Северна и Източна Африка. Но това не им пречи да вербуват нови привърженици през интернет, твърдят авторите на доклада.

Сред потенциалните мишени на „домашните терористи" в доклада се посочват пътнически самолети, хотелски вериги, еврейски или израелски обекти и американски войници в техните бази на американска земя.