Росен Плевнелиев: ЕК не е лош учител, който все ни наказва
Росен Плевнелиев: ЕК не е лош учител, който все ни наказва / БГНЕС

Институциите в сферата на правораздаването в България не функционират добре, гражданите много ясно посочиха този проблем. Те казаха, че системата не гарантира очакваната справедливост. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред български журналисти в Страсбург.

Трябва да се направи нещо много просто - да използваме не само политическата воля у нас за реформи, но и платформите за развитието на България на международната сцена. Европейската комисия с идващия доклад по механизма за сътрудничество и проверка е партньорът, който няма да ни спести критиките, но ще бъде коректен да ни покаже пътя напред. Тогава, когато в България няма политическа воля, когато се лутаме и допускаме грешки, разчитаме на тези висши европейски институции, които помагат на българите да получи повече справедливост. ЕК не е лош учител, който постоянно да ни наказва, а добър партньор, който ни показва проблемите, но очаква от нас не да търсим вините и да се замерваме с поредните безсмислени и плитки обяснения. Комисията очаква от нас ясно поставяне на проблемите, политическа воля за тяхното решаване, научени уроци от грешките от миналото и действия, резултати. Това очаква и народът, коментира държавният глава.

Не бива да се срамуваме от проблемите си, те ни правят важни - по пътя на тяхното решаване даваме пример за всички останали. България днес има честен подход. Демокрацията на България не може да се лекува с популизъм, криворазбран национализъм. Тя трябва да се базира на ясни ценности. Демокрацията не е перфектна, има много проблеми, но може да бъде лекувана само с повече демокрация, посочи президентът.

По повод започналото българско председателство на Комитета на министрите към Съвета на Европа той отбеляза, че България трябва да покаже напредъка, който е постигнала в последните 19 години и той е огромен. Даваме си сметка къде бяхме и къде сме сега. Трябва да покажем, че България е остров на стабилност, че има демокрация, която се развива, че има ясна визия как да подобри фундаментите на своята демократична система, а това минава не през силни хора, а през силни институции, които служат на хората, заяви Плевнелиев.

Обръщам се към всички български политици - добре е да дойдете тук, в самото сърце на европейската демокрация, да чуете посланията на другите държави от Съвета на Европа. Добре е да разберете, че националният интерес по никакъв начин не противоречи на европейските ценности и националният идеал е част от общоевропейската визия за мир, върховенство на закона и човешки права. Нека не се затваряме в собственото си дребнотемие, а да осъзнаем, че България има днес историческа мисия да води Югоизточна Европа, призова президентът.

Ще видите рекордно присъствие на чуждестранни политици в България в следващите няколко месеца. Ще организираме няколко конференции от европейска величина в София. В началото на април от София ще бъде обявена новата стратегия на Съвета на Европа за грижа за децата до 2020 година. През май външните министри от Съвета на Европа ще положат основите на нов Хелзинкски акт, на препотвърждаване на основните принципи, на които се базира европейският мир. Новото поколение политици като че ли забравя Хелзинкските принципи, Парижките принципи, Будапещенския меморандум - всички основополагащи документи, които гарантираха мира, човешкото развитие и демокрацията в Европа, са поставени на карта, посочи държавният глава.

Източник: БТА