Продължават арестите на участници в протестите в Мианма
Продължават арестите на участници в протестите в Мианма / снимка: BGNES

Управляващата военна хунта в Мианма съобщи, че продължава да издирва участници в неотдавнашните продемократични протести, предаде Асошиейтед прес.

До момента са били задържани близо 3 хиляди демонстранти. Приблизително 500 от тези хора остават в ареста. Всички демонстранти, които са били освободени, са подписали декларации, че няма да участват повече в продемократични протести.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун поиска от Мианма да извърши по-бързо прехода към демокрация.

Ще призова енергично властите в Мианма да приложат изцяло пътната карта от седем точки за демократизация, заяви Бан. Той определи потушаването със сила на неотдавнашните продемократични протести в страната като ужасяващо и неприемливо.

Надявам се че ще съумеем да постигнем напредък чрез продължителен диалог между моя специален пратеник за Мианма Ибрахим Гамбари и властите, отбеляза генералният секретар на ООН.

Гамбари, който е на обиколка в Югоизточна Азия, ще отпътува днес от Малайзия за Индонезия. Той настоява азиатските страни да поемат водеща роля в решаването на кризата в Мианма.

Отдавнашният съюзник на хунтата Китай съобщи, че подкрепя мисията на специалния пратеник на ООН.

Асошиейтед прес отбелязва в тази връзка, че Пекин е смятан за ключов фактор в усилията военният режим да бъде убеден да започне преговори с продемократичното движение. Досега Китай отказваше да се включи в опитите за оказване на натиск върху режима в Мианма.

Япония съобщи, че се отказва да предостави многомилионна помощ за страната. Асошиейтед прес припомня, че един японски журналист бе убит при кървавото потушаване на продемократичните протести в края на септември.

Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), в която членува Мианма, обаче заяви, че няма да подкрепи никакви санкции срещу страната.

Канадският премиер Стивън Харпър съобщи, че правителството ще предложи на парламента да даде почетно гражданство на лидерката на продемократичната опозиция в Мианма Аун Сан Су Чжи, предаде Франс прес.

Тя е източник на вдъхновение за всички в Канада, подчерта Харпър за носителката на Нобеловата награда за мир за 1991 г., която е държана под домашен арест от хунтата от 2003 г.

До момента с честта да получат почетно канадско гражданство са били удостоени само бившият южноафрикански президент Нелсън Мандела и тибетският духовен водач Далай Лама.