Прецедент - ирански депутати „разпитаха Ахмадинеджад
Прецедент - ирански депутати „разпитаха Ахмадинеджад / Reuters
Прецедент - ирански депутати „разпитаха" Ахмадинеджад
51312
Прецедент - ирански депутати „разпитаха" Ахмадинеджад
  • Прецедент - ирански депутати „разпитаха" Ахмадинеджад

За първи път в историята на Ислямска република Иран нейният президент беше изправен пред парламента, за да отговаря на въпроси, свързани с ръководството на държавата. Депутати обвиниха Махмуд Ахмадинеджад, че е направлявал неумело държавната икономика, както и че е проявил неподчинение към Върховния лидер на страната аятолах Али Хаменей. Според присъствалите на заседанието медии президентът се държал с презрение по време на обсъждането. Това негово държание не било одобрено от депутатите и провокирало остри и саркастични коментари към него в парламентарната зала.

"Всяка подкрепа, която Махмуд Ахмадинеджад може да е имал до този момент, вече е изгубена". Така определи настроението в Техеран след парламентарния разпит присъствалият депутат Мохамад Таки Рахбар. Той добави, че отговорите на президента били нелогични и дори незаконни, и че снизходителният му, подигравателен тон бил обиден за цялата зала. Само две седмици след неблагоприятен за него резултат от парламентарните избори президентът трябваше да отговори на 10 въпроса от народните представители, които му бяха зададени в Меджлиса от умерения депутат Али Мотахари.

Днешната сесия се състоя след месеци опити от страна на политическите му врагове да изправят Ахмадинеджад на парламентарен контрол. Самият факт, че за пръв път в историята на Иран парламентът се позовава на своето право да разпитва президента е силен удар срещу авторитета на Ахмадинеджад. Парламентарната сесия, която продължи един час, го поставя в трудна политическа ситуация по отношение на мощния религиозен елит в страната. Много от консервативните депутати всъщност са подкрепяли политиката на Ахмадинеджад преди април 2011-а, когато той публично се противопостави на Върховния лидер аятолах Али Хаменей. Тогава Ахмадинеджад беше уволнил шефа на иранското разузнаване Хейдар Мослехи и почти две седмици отказа да преразгледа решението си, като се наложи самият Хаменей да върне освободеният на предишната му длъжност.

Друга основна тема между президента и депутатите беше икономическата политика, като държавният глава беше обвинен, че не се вслушва във финансови експерти, което е довело до голям спад на икономиката. Ахмадинеджад беше обвинен, че се опитвал да си присвои някои елементи от върховната власт на религиозния елит. Много от обвиненията и въпросите бяха свързани с фискалната политика на президента, като например високата инфлация, липсата на бюджет за техеранското метро и ускоряването на мерките за икономии, които имат за цел да намалят хранителните и енергийните субсидии. Ахмадинеджад се защити като каза, че неговото правителство е дало повече пари на общините, отколкото предишни.

Ахмадинеджад беше придружен от осем министри, сред които неговото протеже и главен съветник Есфандияр Рахим Машай, който е обвинен от консервативни политици, че ръководи "бунтарско течение", целящо подронване на авторитета на исляма в страната. Към Машай дори са отправяни обвинения, че влияел на Ахмадинеджад чрез черна магия. През последните месеци са арестувани или прогонени от политиката десетки високопоставени привърженици на Ахмадинеджад, а политическите му врагове са подготвили ситуацията по начин, който да не позволи на Машай да наследи президента при изтичането на мандата му през 2013-а.

Ахмадинеджад многократно повтори, че би желал да се "пошегува" и "позабавлява" с колегите си депутати, като накрая ги ядоса с думите, че очаква "да му пишат шестица на това контролно и че всякаква друга оценка би била неприлична". Много от народните представители казаха, че Ахмадинеджад е обидил Меджлиса с държанието си, което било пренебрежително, както и че избягвал да отговаря логично на въпросите. Депутатът Ходратола Али Хани каза, че след това му представяне се надява следващата стъпка да бъде импийчмънт на Ахмадинеджад.

Междувременно Техеран обяви пред Международната агенция за атомна енергия, че няма да позволи свободен достъп на ядрени инспектори до съоръженията, които са свързани с атомната й програма.