Папата ще се срещне с оцелели от Холокоста в Освиенцим
Папата ще се срещне с оцелели от Холокоста в Освиенцим / БГНЕС

Папа Франциск ще се срещне с оцелели от Холокоста в бившия полски нацистки концлагер Освиенцим/Аушвиц, както и с хора, рискували живота си, за да помогнат на евреи.

Аржентинският папа ще води религиозната служба в памет на 1,1 милиона, главно еврейски, жертви. Франциск каза, че няма да говори пред събралите се, а ще постои в „безмълвно размишление за извършените ужаси и няма да сдържа сълзите си".

При пристигането си в Полша папата предупреди, че светът постепенно е тласкан към Трета световна война. След като Европа пострада от поредица терористични атаки, той многократно е осъждал онези, които извършват престъпления в името на религията.

Папа Франциск: Светът е във война, но това не е война между религии

Франциск ще премине през главния вход на лагера, над който още стои надписът "Arbeit Macht Frei" („Трудът прави човека свободен").

Папата ще се срещне с оцелели лагерници пред стената, където нацистите са разстрелвали хиляди затворници. От избирането му през 2013 година главата на Римокатолическата църква задълбочава връзките с еврейството. В Освиенцим той ще разговаря с 12 оцелели, между които и 101-годишна жена.

Папата ще се помоли в килията, където полският свещеник, обявен за светец, Максимилиан Колбе умира, след като се е сменил с осъден човек.

Визитата на Франциск съвпада със 75-годишнината от деня, в който Колбе е осъден на смърт.

Папа Франциск се повози на трамвай в Краков (СНИМКИ)

Папата ще посети и Биркенау - обектът, където са били газовите камери, а влакови композиции докарвали затворниците непосредствено до тях и до крематориумите.

Там Франциск ще разговаря с 25 поляци християни, които са рискували живота си като са укривали евреи - група, обявена от Израел за „праведници".

Холокостът е деликатна тема в Полша, тъй като местни антисемити са убивали евреи или са ги предавали на нацистите.

В Аушвиц-Биркенау са избити над 100 000 поляци, които не са били евреи, цигани, съветски военнопленници, хомосексуалисти и участници в съпротивата.

Концлагерът беше освободен през 1945 година от съветската армия.

Източник: БГНЕС