/ iStock/Getty Images

В понеделник Агенцията по прехраната към ООН съобщи, че броят на хората, които са на ръба на глада в 43 държави, е нараснал до 45 милиона, тъй като в целия свят се наблюдава остър глад, предаде АФП.

Скокът от 42 млн. души в началото на годината се дължи до голяма степен на оценката на продоволствената сигурност, според която още три милиона души са изправени пред глад в Афганистан, заяви Световната продоволствена програма (СПП).

"Десетки милиони хора са изправени пред пропаст. Конфликтът, изменението на климата и COVID-19 увеличават броя на остро гладуващите", заяви изпълнителният директор на СПП Дейвид Бийзли.

"Последните данни показват, че повече от 45 милиона души вече вървят към ръба на глада", каза той след пътуване до Афганистан, където СПП увеличава подкрепата за почти 23 милиона души.

"Цените на горивата се увеличават, цените на храните се покачват, торовете са по-скъпи и всичко това подхранва нови кризи като тази, която се разгръща сега в Афганистан, както и отдавнашни извънредни ситуации като Йемен и Сирия", добави той.

СПП заяви, че разходите за предотвратяване на глада в световен мащаб възлизат на седем милиарда долара, в сравнение с 6,6 милиарда долара по-рано през годината, но предупреди, че традиционните източници на финансиране са претоварени.

Семействата, които са изправени пред остра продоволствена несигурност, са "принудени да правят опустошителни избори", като омъжват децата си рано, изваждат ги от училище или ги хранят със скакалци, листа от диви растения или кактуси.

"В същото време медиите в Афганистан съобщават, че семейства са принудени да продават децата си в отчаян опит да оцелеят", се казва в доклада.

Многобройните суши в Афганистан се съчетават с икономически срив и тласкат семействата към ръба на пропастта, докато около 12,4 милиона души в Сирия не знаят откъде ще дойде следващото им ядене - повече, отколкото когато и да било по време на продължаващия вече десетилетие конфликт, се казва в доклада.

Увеличаване на острия глад се наблюдава и в Етиопия, Хаити, Сомалия, Ангола, Кения и Бурунди, заяви базираната в Рим агенция.

БГНЕС