/ ThinkStock/Getty Images
Прокопи Новоговицин държи в ръка кост с размерите на малка чиния. Това е прешлен от мамут - животно, станало причина за истинска "треска за негови бивни" в Сибир, съобщи АФП.
 
"Приятели откриха въпросния скелет", заяви Новоговицин, който живее в селище в Якутия. "Те искаха да го продадат, но липсват бивните му. Затова никой не прояви интерес", споделя той.
 
В Якутия, чиято територия е пет пъти по-голяма от тази на Франция, вечният лед е с ролята на огромен хладилник, в който са съхранени останките от праисторически животни, в частност мамути.
 
Търсенето на бивни от мамути рязко се увеличи миналата година след решението на китайските власти да забранят вноса и продажбата на слонова кост. Тъй като скулптурите от слонова кост са много популярни в Китай, купувачите насочиха вниманието си към Сибир. През 2017 г. 80% от изнесените от Русия 72 тона бивни от мамути заминаха за Китай. Китайци дори идват в Якутия, за да се снабдят с бивни от мамути.
 
Според властите 500 000 тона мамутски бивни се съхраняват под ледовете в Якутия. Ловци и риболовци отдавна събират бивни от мамути в региона.
 
През плейстоцена, продължил около 2,5 млн. години и приключил преди 11 000 години, вълнисти мамути се срещали в степите в Русия. Търговията с мамутски бивни обаче не е напълно регулирана - търсачите им могат да получат разрешение само за някои райони, за да направят разкопки.
БТА