Обама подписа закона за здравната реформа
Обама подписа закона за здравната реформа / снимка: Reuters

Американският президент Барак Обама подписа закона за реформа в здравната система на САЩ, след едногодишна борба в Конгреса за приемането на историческите промени, съобщи Ройтерс.

"Днес след почти век на опити, днес след година на дебати, днес след като всички гласове бяха съгласувани, здравната реформа става закон в САЩ", каза Обама пред конгресмени от Демократическата партия на церемония в Белия дом.

"Подписвам този проект за реформа като закон от името на майка ми, която продължаваше да спори със застрахователните компании, дори докато се бореше с рака през последните дни от живота си", каза Обама.

В четвъртък президентът ще посети град Айова, където през май 2007 г. по време на предизборната си кампания обяви плана си за реформа в здравеопазването. В опит да преодолее разделението в американското общество по въпроса, той ще обясни как новият закон ще намали цената на здравните грижи за малкия бизнес и семействата.

След бурен дебат вчера Долната камара на американския Конгрес подкрепи текста с 219 гласа "за" - три повече от необходимите, при 212 "против".

Здравната реформа е историческа и най-дълбоката по рода си от средата на 60-те години на 20-и век. Законът предвижда здравно осигуряване за още 32 милиона американци. Целта е системата да "покрие" 95 процента от американците под 65-годишна възраст. По-възрастните вече са включени в държавната система за здравно осигуряване "Медикеър", пише БТА.

Реформата задължава американците да се осигуряват в частни фондове, като в противен случай ще трябва да плащат глоба. Компаниите от бранша пък вече няма да имат право да отказват да осигуряват болни хора.

Законът предоставя кредити на малките предприятия, за да финансират здравното осигуряване на своите работници, както и помощ за бедните домакинства. За сметка на това той не създава държавна каса за здравно осигуряване.

Предвидено е реформата да струва 940 милиарда долара за период от 10 години. Прогнозите са, че тя ще намали държавния дефицит със 138 милиарда долара за същото това време.