/ БГНЕС
Над 100 души са пострадали в сирийския град Алепо след химическа атака с токсичен газ, извършена със снаряди, изстреляни от район, контролиран от бунтовниците, предаде Ройтерс.
 
Според местни здравни служители това е първото подобно нападение срещу града, който от близо две години е в ръцете на правителствените сили, които успяха да изтласкат бунтовниците оттам.
 
Снарядите, съдържащи отровен газ, са предизвикали дихателни проблеми у десетки хора през нощта срещу събота в Алепо, съобщи група за мониторинг на обстановката в тази част на страната. А според официалната сирийска агенция САНА пострадали са 107 души, след като бунтовниците обстреляли три жилищни района на града.
 
Началникът на полицията в Алепо генерал Исам аш Шали обвини за нападението бунтовническата групировка "Хаят Тахрир аш Шам" (бившата "Джебхат ан Нусра"). Той посочи, че са били обстреляни квартали в близост до линията на контакт между сирийската армия и групировката.
 
Началникът на здравната служба на Алепо Зияд Хадж Таха, цитиран от Франс прес, съобщи, че отровният газ е засегнал 50 души и че вероятно е бил използван хлор. Пострадалите получават медицинска помощ, но две деца са в критично състояние. А според говорителя на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков, цитиран от ТАСС, стрелбата е водена от 120-милиметрови миномети. Руски военни химици помагат при лечението на пострадалите.
 
Говорителят на руското министерство на отбраната подчерта, че по-рано Москва е предупредила, че организацията "Бели каски" се опитва да организира провокации в демилитаризираната зона около Идлиб, с цел да обвини правителствените войски в използване на химическо оръжие срещу местното население. "Очевидно е, че "Белите каски" са пряко свързани с терористични организации, действащи на територията на Сирия", подчерта Конашенков, цитиран от ТАСС.

Руското министерство на отбраната съобщи, че днес неговата военна авиация е нанесла въздушни удари по бойците, които според Москва са отговорни за обстрела със снаряди с хлор по Алепо, предадоха руските осведомителни агенции, цитирани от Ройтерс. Руските агенции се позовават на изявление на говорителя на министерството генерал-майор Игор Конашенков, че руските удари са унищожили всичките си цели и че Русия е предупредила предварително Турция за бомбардировките по гореща телефонна линия. По-рано днес Москва обвини бунтовниците, че при тяхна атака са били отровени 46 души, сред които осем деца.

Бунтовниците отрекоха да са използвали химически оръжия и обвиниха правителството в Дамаск, че се опитва да ги натопи. Бунтовническият командир Абделасалам Абделразак, цитиран от Асошиейтед прес, заяви, че опозиционните сили не притежават отровни газове или техника, с която да ги изстрелват на разстояние. Преди да дезертира в началото на конфликта, той е служил в сирийската програма за химически оръжия. "Това са лъжи", заяви Абделразак в Туитър скоро след появата на съобщенията за нападение в Алепо, при което са пострадали десетки.
 
Говорителят на бунтовниците Мустафа Седжари също отхвърли твърденията за нападение с отровен газ. Според него те са били направени след като снаряди на правителствените сили са засегнали контролирани от бунтовниците райони в нарушение на примирието, подкрепено от Русия. Дамаск се опитва да подкопае споразумението, каза той.
БТА