Френският президент Еманюел Макрон поиска от страните членки на Световната здравна организация (СЗО) да подкрепят резолюция, осъждаща военната агресия на Русия срещу Украйна, и изрази отново "пълната солидарност на Франция и ЕС с Украйна", предаде Франс прес.

"Осъждаме най-категорично военната агресия, извършена от Русия, с виновното съучастие на Беларус", се казва във видеопослание на френския президент за откриването на Световната здравна асамблея, която ще се проведе в Женева тази седмица. Той подчерта опустошителните последствия от войната за здравеопазването, за хората, за институциите и за здравните работници, "които биват взети на прицел".

Съветник на Зеленски: Войната няма да спре

"Призовавам всички страни членки да подкрепят резолюцията, представена от Украйна", която вече беше подкрепена от водещите съюзници, включително САЩ и ЕС.

Очаква се текстът да бъде приет във вторник, но въпреки че осъжда Русия, той не призовава за изключването ѝ от организацията. Санкциите, позволени от правилника на СЗО, не са толкова тежки, отбеляза западен дипломат, цитиран от АФП. Много страни смятат здравното сътрудничество за отделна област, която трябва да остане такава.

Войната в Украйна и съпътстващите я глад и болести със сигурност ще бъдат част от дискусиите на 194-те страни членки на СЗО, обсъждащи реформа на световната здравна система, чиито слабости бяха изложени на показ от най-тежката пандемия за последните 100 години.

"Където иде войната, гладът и болестите скоро я следват", предупреди генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус в реч, изпълнена с емоции и спомени за детството му по време на войната в Етиопия.

Русия ще обмисли възможността за размяна на бойците от „Азов“ срещу Медведчук

Макрон подчерта, че войната не трябва "да ни кара да забравяме множеството други спешни ситуации в останалата част на планетата", на първо място пандемията.

Практически сигурно е, че Тедрос Аданом Гебрейесус, който няма съперници за поста си, ще получи втори петгодишен мандат, въпреки някои гафове, допуснати по време на първия, отбелязва АФП.
БТА