/ IStock
Люксембург въведе полицейски час от 23:00 до 6:00 часа и ограничи броят на хората от различни домакинства, които имат право да се съберат, заради новото нарастване на броя на заразените с коронавирус, предаде Франс прес, като цитира изявление на правителството.

Двама външни министри с Covid-19 след среща на ЕС

"Ситуацията през последните три дни се промени притеснително и медицинската помощ трябва да продължи да бъде гарантирана
", обясни премиерът Ксавие Бетел на пресконференция след заседание на кабинета.

През следващия месец ще може да се събират само четирима души от различни домакинства. Освен това правителството реши, че масите в баровете и ресторантите също ще бъдат ограничени до четири, а не до 10, както бе досега. Отменят се и спортните състезания за аматьори.

СЗО: Следващите няколко месеца ще бъдат много трудни

В момента Великото херцогство Люксембург регистрира по няколкостотин нови случая на коронавирус на ден, като заразата се разпространява и в здравни заведения. Общият. брой на заразените е12 333, сочат последните официални данни, а смъртните случаи са 140.

Според Ксавие Бетел, адаптирането на наложените ограничения е необходимо, за да се гарантира, че през идните седмици ситуацията няма да излезе от контрол.

В момента в интензивните отделения в Люксембург на настанени 10 пациенти. Правителството смята, че ситуацията е под контрол, но се притеснява от разпространението на вируса в отходните води, за което съобщи неотдавнашно проучване. 
БТА