/ iStock/Getty Images
Лекар на 89 години от Роуд Айлънд, САЩ, е постигнал цел, за която работи две десетилетия и мечтае почти цял живот - да получи докторска степен и да стане физик, предаде Асошиейтед прес.

Манфред Щайнер наскоро е защитил успешно своята дисертация в университета "Браун" в Провидънс. Възрастният мъж цени много докторската си степен, защото винаги я е искал и е преодолял здравословни проблеми, които биха могли да провалят следването му.

"Въпреки всичко успях и това беше най-удовлетворяващият момент в живота", споделя Манфред Щайнер.

Като тийнейджър във Виена Щайнер е вдъхновен да стане физик, след като прочита за Алберт Айнщайн и Макс Планк. По това време младежът се възхищава на прецизността на физиката.

След Втората световна война обаче майка му и чичо му го съветват, че медицината е по-добър избор в бурни времена. Щайнер получава медицинската си степен от Виенския университет през 1955 г. Само няколко седмици по-късно той се мести в САЩ, където има успешна кариера в изследването на кръвта и кръвните заболявания.

Манфред Щайнер изучава хематология в университета Тафтс и биохимия в Масачузетския технологичен институт, преди да стане хематолог в университета "Браун".

Щайнер помага за създаването на изследователска програма по хематология в университета на Северна Каролина. Ръководи я до оттеглянето си от медицината през 2000 г., след което се завръща в Роуд Айлънд.

Манфред Щайнер, който този месец ще отбележи 90-ия си юбилей, намира медицинските изследвания за удовлетворяващи, но увлечението по физиката си остава.

"Това беше нещо като желание, което така и не се изпълни, за което не спирах да мисля. Винаги съм смятал, че след като приключа с медицината, не искам да прекарам живота си, стоейки си просто така, може би играейки малко голф или нещо подобно. Исках да остана активен", казва Щайнер.
 
На 70-годишна възраст той се впуска в преследване на мечтата си и започва да посещава бакалавърски курсове в университета "Браун".

Професорът по физика Брад Марстън е скептичен, когато Манфред Щайнер влиза в класа му по квантова механика. Марстън е преподавал на студенти, прехвърлили 40-те, но никога на над 70-годишни. Впоследствие професорът осъзнава колко сериозен е Щайнер и колко усилено работи.

"Той е автор на много статии по медицина - повече, отколкото аз съм написал по физика. Манфред вече имаше научен начин на мислене, който по-младите ученици трябва да развият. Ако оставиш препятствията да те обезкуражат, няма да стигнеш доникъде. Едно нещо, което наистина е вярно за Манфред, е, че е изключително упорит", казва Брад Марстън.

Щайнер защитава дисертацията си през септември, след като се възстановява от тежко медицинско състояние. Понастоящем работи с Марстън върху изследване, което двамата целят да публикуват.
 
В Книгата на рекордите на Гинес като най-възрастен човек, защитил докторска степен, фигурира 97-годишен германец.

Какъв е съветът на Манфред Щайнер? "Правете това, което обичате. Преследвайте мечтите си, защото по-късно в живота си може да съжалите, че не сте го направили", казва той
БТА