Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба / / iStock/Getty Images
Първият дипломат на Украйна Дмитро Кулеба поиска днес в Европейския съюз да бъде „запазено“ място за страната му, дори ако  се наложи преговорите за присъединяване да продължат дълго, предаде Франс прес.

„Често чуваме, че Украйна е част от европейското семейство и сега е важно да бъде запазено място“ за нея в ЕС, каза Кулеба по германската национална телевизия в началото на посещение във федералната република. „Наистина не говорим за възможно най-бързо приемане на Украйна в ЕС, но е много важно за нас да бъде запазено това място за Украйна“, добави той пред телевизия А Ер Де.
 

Киев представи кандидатурата си за членство в ЕС на 28 февруари, броени дни след нахлуването на Русия в Украйна, но някои западни страни членки имат резерви и търсят начин да избегнат ускорена процедура за приемане.

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в понеделник в Берлин, че на страна като Украйна ще ѝ са нужни „десетилетия“, за да влезе в ЕС, и предложи дотогава тя да е част от „европейска политическа общност“, която да включи евентуално и Великобритания, напуснала ЕС през 2020 г. Идеята бе подкрепена и от германския канцлер Олаф Шолц.
БТА