/ Gulliver/Getty Images
Политическата консултантска група "Кеймбридж Аналитика" е използвала руски изследователи и е споделяла данни с компании, свързани с руското разузнаване. Това беше съобщено по време на изслушването в Конгреса за намеса в изборите за 2016 г.

Кристофър Уайли, който информира за придобиването на данни за милиони потребители на Facebook от британската фирма, заяви пред сенатската комисия, че руските разузнавателни служби имат достъп до данните, събрани от „Кеймбридж Аналитика“.

Facebook потвърди: Събираните данни се простират отвъд нейните потребители

Уайли заяви пред комисията, че руско-американският изследовател Александър Коган, който е създал приложение за събиране на потребителски данни във Facebook, работи по едно и също време по проекти, финансирани от Русия, включително "изследване на поведението".

"Това означава, че в допълнение към достъпа до данни на Facebook в Русия, има основателни причини да се подозира, че "Кеймбридж Аналитика" може да е била разузнавателна цел на руските служби за сигурност ... (и), че руските служби за сигурност може да са били уведомени за съществуването на данните на "Кеймбридж Аналитика" от Facebook", каза Уайли в писменото си свидетелство.

Изтичането на данни от Фейсбук: каква е ролята на „Кеймбридж Аналитика“

Уайли добави, че от "Кеймбридж Аналитика" са използвали руски изследователи, за да съберат данните си, и открито са споделяли информация за "кампании за слухове"с компании и ръководители, свързани с руската разузнавателна агенция ФСС.
 

Gulliver/Getty Images


Зукърбърг: Facebook ще има нужда от няколко години, за да разреши проблемите си

Изслушването е част от широко разследване и от двете страни на Атлантическия океан за злоупотребата с данни от Facebook от консултантската фирма, работеща по кампанията на Доналд Тръмп за 2016 г.

Facebook обвини „Кеймбридж Аналитика“ в злоупотреба с потребителските данни, нарушавайки условията на договора за данни контактите си с Коган.

Изтичането на данни е засегнало 87 млн. потребители на Facebook
БГНЕС