В нощта на Великден Русия атакува украинските региони Харков и Днепър, както и черноморския пристанищен град Одеса.

Съобщава се за убити и ранени хора. По думите на президента Володимир Зеленски руски изтребител е бил свален над Източна Украйна

При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура, къщи и търговски сгради, съобщи областният управител Олег Синегубов. В Одеса на юг военновъздушните сили заявиха, че противовъздушната отбрана е свалила всичките 13 атакуващи дрона.

Председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер каза, че падащи отломки са ранили четирима души и са предизвикали пожар в офис сграда. Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи.

В традиционното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че украинската противовъздушна отбрана е свалила руски изтребител бомбардировач Су-25 над Донецка област:

"През изминалото денонощие руските терористи са използвали 8 ракети от различни типове и почти 70 управляеми авиационни бомби срещу пограничните ни селища и позиции на фронта. Дори навръх Великден не намалява желанието на руското зло да руши. Искам специално да поздравя 110-а механизирана бригада за това, че свали още един руски Су-25 над Донецка област".

Агенция Ройтерс уточнява, че в изнесената информация липсват повече детайли, а информацията не е потвърдена от друг източник. Донецка област е една от четирите части на Украйна, които Русия обяви, че е анексирала.

Володимир Зеленски каза още, че мирната конференция следващия месец, посветена на украинската Формула за мир, ще се състои и трябва да бъде успешна. Форумът, на който домакин ще бъде Швейцария, е планиран за 15 и 16 юни.
БНР