/ Thinkstock/Getty Images
Учени за пръв път в историята представиха изображение на черна дупка - космически обект в центъра на галактиката М87, разположен на 53,5 милиона светлинни години от Земята, предадоха световните агенции.
 
Показаха първата снимка на черна дупка (СНИМКА)

Фактът, че черните дупки не позволяват на светлината да се отскубне, ги прави трудни за наблюдение. Учените търсят пръстен от светлина около тъмен район, представляващ действителната черна дупка.
 
"В рамките на проекта Event Horizon Telescope (EHT) всички наземни милиметрови телескопи извършиха едновременно едно и също наблюдение", заяви астрономът Фредерик Гет от Френския център за научни изследвания.
"Милиметровите вълни са най-подходящи за изследване на черна дупка. По принцип е невъзможно да се наблюдава черна дупка. Знаем обаче, че акреционният диск, съставен от обгръщащата черната дупка материя, е относително ярък. Докато не е била погълната от черната дупка, въпросната материя може да бъде открита. Следователно идеята е да се наблюдава черната дупка посредством контраста", разяснява той.
 
Докъде стигат познанията ни за черните дупки?  

"Изображението потвърждава съществуващите модели на ротиращи черни дупки. Наблюдаваме точно онова, което е било предвидено. Залогът сега е да се определи точната плътност на материята около черната дупка, да се опознаят по-добре ролята на магнитното поле и начинът, по който материята се върти в диска", разкрива още астрономът.
 
БТА