Качински отправя обвинения към Валенса
Качински отправя обвинения към Валенса / netinfo

Полският премиер Ярослав Качински заяви, че бившият президент на страната Лех Валенса може да е подтикнал агенти на тайната полиция да предизвикат автомобилна катастрофа, с която той преживял през 90-те години на миналия век. Целта е била да му се затвори устата, смята премиерът, предаде Ройтерс, като се позова на публикации в полския печат.

Обвинението за заговор се появява в момент на политическа нестабилност за Полша, когато консерваторът Качински се бори да спаси властта си, след като съюзници на неговата партия "Право и справедливост" напуснаха управляващата коалиция.

Според Качински организираната от тайните агенти катастрофа е била опит той да бъде отстранен от обществения живот по време и малко след мандата на Валенса като президент. "Бях в опел "Вектра" с моя шофьор, когато претърпяхме сериозна катастрофа. Полицията установи, че винтилът на една от гумите е бил развит", казва премиерът в интервю за вестник "Дженник", помолен да даде примери за противозаконни действия срещу него на тайната полиция.

Попитан кой според него стои зад подобни актове, премиерът посочи за техен "политически вдъхновител" Валенса и неговото обкръжение.

Валенса, легендата на борбата за сваляне на комунизма през 80-те години, яростно отрече твърдението на Качински и заяви, че ще съди премиера. "Не може да измисли друго, освен да приказва безсмислени неща", каза за Ройтерс Валенса.

Бившият президент се превърна в яростен критик на Ярослав Качински, който на времето бе един от първите му помощници като лидер на профсъюза "Солидарност", а и след това, когато стана президент. Но заедно с близнака си Лех Качински, който сега е президент, Ярослав Качински влезе в конфликт с Валенса, който не искаше да се откаже от болезнените пазарни реформи. Тогава сегашният премиер създаде партия, за да свали от власт бившия си покровител.

Огласени тази седмица в Полша документи показаха, че след краха на социализма през 1989 г. полските тайни служби са наблюдавали и внедрили в радикални партии от двата полюса на политическия спектър, заради опасения, че могат да дестабилизират младата демокрация. Валенса призна, че тайните служби са наблюдавали радикалните партии в началото на 90-те, но подчерта, че на него не му е известно те да са вършили нещо незаконно.

След спечелването на властта на изборите миналата година популярността на братята Качински постоянно пада заради несекващите политически скандали с опозицията, Централната банка, медиите и върховните съдии, посочва Ройтерс.

В интервю, публикувано през 1999 г. в "Газета виборча", Ярослав Качински споменава друга, случила се с него през 1993 г. автомобилна катастрофа, която също смята за опит за покушение срещу него по времето, когато Валенса е бил президент, припомня агенцията.