/ Gulliver/Getty Images
Императорът на Япония Акихито започна днес поредицата церемонии, свързани с неговата абдикация през април - първият такъв случай в страната от 200 години насам, предаде ДПА.

Японският император отбелязва 30 години от възкачването си на престола (СНИМКИ)

Облечен в традиционно японско облекло, 85-годишният монарх участва днес в ритуал в императорския дворец, с който уведоми предците си, че на 30 април ще слезе от трона. В деня на абдикацията Акихито ще повтори същия ритуал в двореца в Токио. На следващия ден, 1 май, неговият най-голям син и престолонаследник, 59-годишният Нарухито, ще наследи трона.



Японците са съгласни на престола да седне императрица

Процедурата предвижда на 26 април императорът, съпроводен от императрица Мичико, да посети мавзолея на легендарния пръв император Джиму в западната префектура Нара, за да оповести предстоящото си оттегляне.

Със същата цел на 19 април Акихито ще бъде в древния шинтоистки храм "Исе Джингу" в Централна Япония, а на 23 април - в гробницата на покойния си баща Хирохито в столицата.



В Токио доставиха специалния трон за следващия японски император

На 7 януари 1989 г. 55-годишният Акихито става 125-ият император на Япония. Японската монархическа династия е с най-дългата в света линия на наследяване, стигаща до 2600 години назад, предаде ДПА.
 
БТА