/ БГНЕС
Европейските лидери се съгласиха да отпуснат заем на Украйна в размер на 50 млрд. долара, поддавайки се на американския натиск за подкрепа за Киев, пише в „Дейли телеграф“.

Държавите ще използват средствата от замразените руски активи.

Вчера лидерите на Г-7 в Италия обявиха, че Украйна ще получи значителен финансов стимул до края на годината, в момент, в който западните държави се опитват да успокоят Володимир Зеленски преди срещата на върха на НАТО следващия месец.

Съгласно сделката приходите от замразените активи на руската централна банка в размер на 320 млрд. долара ще бъдат използвани за осигуряване на заем в размер на 50 млрд. долара, който може да бъде използван от Украйна за нейното военно или икономическо възстановяване.

Дипломатически източници съобщиха, че Великобритания и САЩ са успели да преодолеят опасенията на Германия относно плана. Берлин изрази притеснение, че такова действие ще създаде правен прецедент за използване на замразени активи.

Джо Байдън нарече сделката за заема "значителен резултат" от срещата на лидерите, който ще бъде "използван" за Украйна през следващите месеци.

"Ние не отстъпваме. Всъщност заставаме заедно срещу тази незаконна агресия", заяви президентът на САЩ на съвместна пресконференция със Зеленски, като добави, че войната е била "тест за света", който Западът е издържал.

Джо Байдън заяви, че "демокрациите могат да постигнат резултат“, когато обяви, че лидерите на Г-7 най-накрая са постигнали споразумение.
"Ние влагаме парите си, за да работят за Украйна , и отново напомняме на Путин, че няма да отстъпим“, каза Байдън на съвместна пресконференция с Володимир Зеленски.

Изданието  "Ню Йорк таймс" отбелязва, че Байдън подписа 10-годишен пакт за сигурност с Украйна и обеща, с помощта на Европейския съюз, заем от 50 млрд. долара.

През 27-те месеца на войната Байдън се противопоставяше на натиска да допусне Украйна в НАТО, убеден, че това може бързо да доведе до изпращане на американски войски в преки бойни действия с руснаците.

Затова в четвъртък той предложи алтернативни стъпки, целящи да покажат на руския президент Владимир Путин, че Съединените щати и техните съюзници нямат намерение да се оттеглят.

Той подписа 10-годишен договор за сигурност с президента на Украйна Володимир Зеленски, който Байдън представи като гаранция за доставка на оръжия, разузнавателна подкрепа, съвети и технологии, необходими за спечелване на войната и възпиране на нова.

Дори ако Доналд Тръмп бъде преизбран в Белия дом през ноември, Украйна трябва да може да разчита на дългосрочна финансова и военна помощ от Запада във войната срещу Русия, посочва германското издание "Щерн".

"Той (Путин) не може да ни раздели. И ние ще подкрепяме Украйна, докато тя не спечели тази война", каза Байдън.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пламен Йотински/БТА