/ iStock/Getty Images
Лидерите на Г-7 се споразумяха да ограничат вноса на руски диаманти от следващата година в рамките на затягане на санкциите заради инвазията на Москва в Украйна, се казва в изявление на лидерите, предаде АФП.

"Ще въведем ограничения върху вноса на непромишлени диаманти, добити, обработени или произведени в Русия, до 1 януари 2024 г.", заявиха лидерите след виртуална среща на върха с украинския президент Володимир Зеленски.

Това ще бъде "последвано от по-нататъшни поетапни ограничения върху вноса на руски диаманти, обработени в трети държави, насочени към 1 март 2024 г.", заявиха те.

До началото на септември ще бъде създаден "стабилен механизъм за проверка и сертифициране на необработени диаманти в рамките на Г-7, основан на проследимостта", добавиха те.

Новите ограничения се прибавят към множеството санкции, които вече са наложени на Русия от САЩ и други държави заради нахлуването ѝ в Украйна през февруари 2022 г., като предишните цели включваха финансови институции, внос на технологии и износ на енергия.
БГНЕС