Европейците свързват бежанците с риск от тероризъм
Европейците свързват бежанците с риск от тероризъм / БГНЕС

Мнозинството от европейците смятат, че притокът на бежанци в Европа увеличава рисковете от атентати. Това показват резултатите от ново допитване до общественото мнение на американския институт Пю, цитирано от Франс прес.

В осем от 10-те страни, в които е направено проучването и които представляват 80 процента от европейското население, най-малко половината от анкетираните смятат, че потокът от кандидати за убежище увеличава терористичния риск. Изследването показва, че в Унгария и Полша съответно 76 и 71 процента от анкетираните споделят тези опасения.

В България към бежанците няма омраза, но има страхове

Правителствата на двете страни, които приеха малко мигранти, възприеха много твърди политики по отношение на бежанците. Допитването показва, че 61 процента от германците, чиято страна прие най-много бежанци миналата година, също споделят това безпокойство, както и 60 процента от италианците и 52 процента от британците.

Парадоксално във Франция, която пострада най-тежко от атентати през 2015 г., мнозинството от анкетираните (51 процента) не споделят това мнение и само 46 процента смятат, че рискът от атентати се увеличава с притока на бежанци.

Политико нарече България "ад" и "най-враждебния европейски вход"

Европейците са притеснени и от последиците от притока на бежанци върху заетостта. 82 процента от унгарците, 76 процента от поляците, 72 процента от гърците, 65 процента от италианците и 53 процента от французите възприемат притока на мигранти като бреме и смятат, че бежанците могат да им отнемат работните места и социалните придобивки. В Германия обаче 59 процента от анкетираните не споделят тези опасения.

Повече от половината губернатори в САЩ не искат бежанци от Сирия

Изследването показва и засилване на негативните чувства на европейците към мюсюлманите. Все повече европейци смятат, че културното и етническото многообразие е нещо лошо за техните страни.

В допитването между 4 април и 12 май са участвали 11 494 души.

Източник: БТА