През 2016 година Лейла Слимани спечели Гонкур с "Нежна песен"
През 2016 година Лейла Слимани спечели Гонкур с "Нежна песен" / БГНЕС
Наградата "Гонкур" - най-престижното литературно отличие във франкофонския свят, бе присъдена на Ерик Вюйар за романа "Дневният ред", оповести журито, председателствано от Бернар Пиво, предаде Франс прес.

Литературната награда "Ренодо" пък спечели Оливие Гюез с книгата си "Изчезването на Йозеф Менгеле".
"Дневният ред" е вълнуващ разказ за идването на власт на Адолф Хитлер, аншлуса и поддържането на военната машина на нацистите от германските индустриалци.
"Човек винаги е изненадан. Това ми доставя огромно удоволствие", заяви Вюйар, който наследява Лейла Слимани като носител на наградата.

Лейла Слимани спечели Гонкур с "Нежна песен" (СНИМКИ)

Сред четиримата финалисти за приза "Гонкур" 49-годишният Вюйар е единственият, чиято книга бе публикувана през пролетта, а не тази есен.
Другите трима финалисти са Вероник Олми с книгата си "Бакита", Алис Зенитер с "Изкуството да загубиш" и Яник Енел с "Дръж короната си".

След публикуването на книги, посветени на падането на империята на инките - "Конквистадори" (2009), колониализма - "Конго" (2012) и Френската революция - "14 февруари" (2016), "Дневният ред" дава възможност да се проследи отново идването на власт на нацистите. В книгата си с едва 160 страници Вюйар представя тази европейска трагедия на 20-и век. Той доказва, че историята е друг начин да се гледа настоящето. 
БТА