Лейла Слимани спечели Гонкур с Нежна песен (СНИМКИ)
Лейла Слимани спечели Гонкур с Нежна песен (СНИМКИ) / БГНЕС

Френско-мароканската писателката Лейла Слимани спечели литературна награда "Гонкур" с романа "Нежна песен", съобщиха АФП и ТАСС.

Тя беше фаворит за наградата сред четиримата финалисти, заради "идеалния профил: млада талантлива жена, която работи в сферата на медиите". С творбите си тя се наложи като новия глас във франкофонската литература, който не се колебае да изследва тъмните кътчета на човешкото съзнание и поведение.

Това е втория роман на 35-годишната Лейла Слимани, която е родом от Рабат. Той е по истински случай за убийството на две деца в САЩ от гледачката им - имигрантка от Доминиканската република. С директния си и прецизен стил, писателката разказва историята, наподобявайки студения и дистанциран модел на Сименон.

Решението на журито бе обявено по традиция на тържествен обяд в парижкия ресторант "Друан", а Слимани посвети наградата на родителите си, които са я "възпитали в любов към литературата и свободата".

Лейла Слимани спечели Гонкур с Нежна песен (СНИМКИ)
netinfo
Лейла Слимани е едва дванайсетата жена лауреат на престижната френска литературна награда от самото й създаване.

Председателят на журито на "Гонкур" - писателят, журналист и водещ на френски културни предавания Бернар Пиво, заяви, че тази година е била успешна, що се отнася до създаването на литература. Пет до седем от постъпилите романи са били изключително добри и са затруднили журито в преценката им, защото са били много различни.

Лейла Слимани спечели Гонкур с Нежна песен (СНИМКИ)
netinfo
"Гонкур" е най-престижната литературна награда във Франция. Присъжда се от академията "Гонкур", основана през 1902 г. в Париж от братя Едмон и Жул дьо Гонкур. Първата награда е връчена на 21 декември 1903 г. Съгласно завещанието на братята Гонкур тя се присъжда ежегодно за роман, който е най-значимото художествено произведение на френски език за съответната година.

Наградата е известна и с това, че носи на своя лауреат само символичната сума от 10 евро, но му осигурява значителна популярност, както и добри продажби на книжния пазар. Книга, спечелила приза, успява да продаде средно 345 000 екземпляра.

Източник: БТА