Ердоган поискал от Иран да прекрати подкрепата си за режима в Сирия
Ердоган поискал от Иран да прекрати подкрепата си за режима в Сирия / снимки: Reuters

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е поискал от иранския президент Махмуд Ахмадинеджад да прекрати подкрепата си за режима в Дамаск, който прилага жестоки репресии спрямо протестиращите в Сирия, съобщава АФП, като се позовава на публикация във."Хюриет".

Не мога да кажа, че има напрежение с Иран. Но по въпроса за Сирия ги предупредих, че с техните насърчения режимът (на сирийския президент Башар) Асад става арогантен, е посочил Ердоган в четвъртък пред журналисти при визитата си в Тунис.

Обсъдих този въпрос по телефона с Ахмадинеджад. След това той изпрати своя специален пратеник, с когото разговарях. Имаше промяна в тяхната позиция, е казал Ердоган.

Той е добавил, че смята да изпрати в скоро време ръководителя на турската разузнавателна служба Хакан Фидан в Иран, за да обсъди този въпрос, и самият той може да направи по-нататък посещение в тази страна.

Иран, който е обезпокоен от протестите в Сирия - негов основен съюзник в района, редовно призоваваше към диалог в страната, но не е осъдил насилията на режима в Дамаск, отбелязва БТА. Според Техеран безредиците в Сирия са подклаждани от традиционните му врагове - Израел и САЩ.

Турция, която от години поддържаше приятелски отношения със Сирия, се дистанцира от режима в Дамаск след провала на дипломатическите й усилия за незабавно спиране на репресиите срещу протестиращите в тази страна. Сирийският народ не вярва на Асад, аз също, заяви по-рано тази седмица Ердоган в Кайро.

АФП припомня, че Турция предизвика недоволството на Иран в началото на септември с решението си да разреши разполагане на елементи от противоракетния щит на НАТО на турска територия.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обвини сирийския президент Башар ал Асад, че нееднократно е нарушавал обещанията си да проведе реформи в Сирия, предаде АП.

Ердоган поискал от Иран да прекрати подкрепата си за режима в Сирия
netinfo

По думите на Бан след шест месеца протести в Сирия е вече време за действия и за това международната общност да предприеме "някои единни мерки и да заговори на един глас". Използвайки необичайно остър език, шефът на ООН обвини Асад, че "ескалира насилието и репресиите" и пренебрегва призивите да ги прекрати, какъвто най-скорошен призив отправи Арабската лига.

Бан Ки-мун изтъкна, че държавите от ООН трябва да се решат на конкретни мерки, като отбеляза, че Съветът на ООН за човешките права е създал международна комисия, която да разследва предполагаемите насилия срещу демонстранти. В Съвета за сигурност има разногласия относно налагането на санкции на Асад и неговите сподвижници.