Държавната Дума прие на първо четене СТАРТ
Държавната Дума прие на първо четене СТАРТ / Reuters

С 350 гласа "за" и 58 "против" Държавната дума - долната камара на руския парламент - прие на първо четене закона за ратификацията на новия руско-американски договор за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, предаде ИТАР-ТАСС.

Новият договор СТАРТ бе подписан в Прага на 8 април от президентите Барак Обама и Дмитрий Медведев. Той предвижда двете страни да съкратят ядрените си арсенали с около една трета и заменя договора СТАРТ от 1991 г., чиито срок изтече през декември 2009 г. Новият договор ще бъде в сила десет години.

За да бъде окончателно одобрена ратификацията му от руския парламент, той трябва да бъде подложен на още две гласувания в Думата. Руските законодатели ще дебатират отново по законопроекта през януари, след края на зимната ваканция.

Ако американският Сенат не бе придружил с поправки ратификационната резолюция на новия договор СТАРТ, Държавната дума щеше да ратифицира договора още вчера. Това заяви след края на парламентарната сесия руският външен министър Сергей Лавров, запитан защо руският парламент не е ратифицирал синхронно договора с американския Конгрес.

Той съобщи, че на второ четене депутатите в Думата ще приемат специална декларация, в която "ще отговорят на всички принципни въпроси, съдържащи се в резолюцията на Сената".

Количествените параметри на новия договор СТАРТ не налагат никакви ограничения на развитието на руските стратегически ядрени сили, успокои депутатите министърът на отбраната Анатолий Сердюков, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА. Той подчерта, че руската страна е "има пълна свобода да определя структурата на нашата триада стратегически ядрени сили".

Коментирайки новата процедура за предаване на телеметрични данни на американците от изстрелването на руски балистични ракети, Сердюков изтъкна, че в сравнение с предишния договор е възприет много по-лек режим. "Ако преди предавахме на американците всички телеметрични данни, вкл. от изпитателното изстрелване на нови ракети, то сега ще им предаваме телеметрия само за пет старта, които ще си избираме сами," отбеляза той.