Ципрас и опозицията единодушни - не искат предсрочни избори
Ципрас и опозицията единодушни - не искат предсрочни избори / снимка: БГНЕС

Правителството на Гърция няма намерение да свиква предсрочни избори, докато не завърши преговорите със своите партньори от еврозоната за нов спасителен пакет. Това заяви Олга Геловасили, говорител на премиера на страната Алексис Ципрас.

"Избори в момента не биха били полезни и правителството няма намерение да ги организира сега", каза тя и допълни, че "целта е да се финализира договорът с Европа, държавата да се върне към нормалността и да се постигне стабилност".

Лидерът на най-голямата гръцка опозиционна партия "Нова демокрация" Евангелос Меймаракис заяви, че е против предсрочни избори и изрази намерение да си сътрудничи с премиера Алексис Ципрас.

Блумбърг: Ципрас се превърна от хищник в плячка

"Изборите ще бъдат катастрофа за икономиката", каза Меймаракис в интервю за гръцкото национално радио.

Според него договорът, който е постигнат с кредиторите, е връщане назад и единствен виновник за това е премиерът. Той не отхвърли и възможността за по-широко сътрудничество в правителството, допълвайки обаче, че това не е нещо, което иска премиерът.

Нобелов лауреат: Гръцкият сценарий може да се повтори

Междувременно правителството внесе в парламента втория пакет реформи, поискани от международните кредитори. Той трябва да бъде приет, за да започнат преговорите за трета спасителна програма на страната. Депутатите трябва да гласуват по тях в сряда. Новият пакет включва директиви, които гарантират депозити на стойност до 100 000 евро, както и реформи в гражданското правосъдие, чиято цел е да ускорят законовите процедури и да намалят разходите за тях.

Това ще е пореден тест за премиера Ципрас, който при първото гласуване беше предаден от редица членове на своята партия СИРИЗА, в това число и трима министри, които гласуваха против исканията. Синдикатът на държавните служители в страната ADEDY съобщи, че ще проведе демонстрация срещу мерките по време на обсъждането им.

Хърсев: Няма спасение в „третия пакет" за Гърция, а временна стабилизация

По време на гласуването на мерките за икономии, изсани от кредиторите срещу помощ от 86 млрд. евро, миналата седмица премиерът Ципрас претърпя сериозен удар в парламента. Тогава против договора гласуваха значителен брой депутати от неговата партия СИРИЗА, както и трима министри. Гръцкият премиер тогава прокара непопулярните реформи благодарение на гласовете на представители на опозицията.

Източник: БГНЕС