/ БГНЕС
Богатството на Себастиан Пинера и обещанията му "да направи Чили отново велика страна" накараха някои коментатори да го обявят за един вид Доналд Тръмп на Латинска Америка.

Въпреки че 68-годишният бизнесмен милиардер, избран за президент на балотажа в неделя, обеща да намали държавните разходи, не се очаква той да промени изцяло политиката за увеличаване на подкрепата за бедните пенсионери и студентите, започната от досегашната президентка от левицата Мишел Бачелет.

Себастиан Пинера
БГНЕС

Пинера може и да не харесва сравненията с президента на САЩ. Самият той сравни Тръмп с Доналд Дък в туит, който стана популярен през януари. Син е на чилийски постоянен представител в ООН, учи инженерна икономика в Чили и икономика в Харвард. Преподава икономика в няколко чилийски университета и изгражда бизнес империя, обхващаща авиолинии, телевизионен канал и Коло-Коло, смятан за най-успешния футболен отбор в Чили.

Списание "Форбс" оценява богатството на Пинера на 2,4 милиарда долара, което го прави един от най-богатите хора в страната. От 1990 до 1998 г. той е сенатор, а през 2010 печели изборите и става първият консервативен президент в Чили след края на диктатурата на Аугусто Пиночет през 1990 г.

Себастиан Пинера
БГНЕС

През четиригодишния му мандат страната бележи среден икономически ръст от повече от 5 процента, въпреки че успехът отчасти се приписва на високите цени на медта.

Той получи критики заради твърдения за конфликт на интереси между бизнеса и политиката и все още се води разследване дали е получил незаконно финансиране от добивна компания за предизборната си кампания през 2009 г. Пинера спечели похвали за успешното спасяване на 33-мата блокирани под земята миньори през 2010 г., но популярността му се срина след масови протести на студенти, настояващи за по-голяма държавна намеса в образователния сектор.

Себастиан Пинера
БГНЕС

Той се опита да отбие критиките, въвеждайки някои социални мерки, подобни на приетите от Бачелет, като 6-месечен отпуск по майчинство и безплатни медицински осигуровки за пенсионерите с ниски доходи. Обвинявайки Бачелет за спадналия икономически растеж - от 6,1 процента през 2011 до 1,6 процента миналата година - Пинера съсредоточи новата си кампания върху обещанието да съживи икономиката и да намали корпоративните данъци, за да се привлекат инвестиции.

След неочаквано слаб резултат на първия тур на президентските избори на 18 ноември, той се опита да се представи за "центристки" кандидат и спечели убедително срещу представителя на левицата Алехандро Гилиер на втория тур.
БТА