Екатерина Захариева
Екатерина Захариева / пресцентър, МВнР
България и Люксембург подкрепят координираното отваряне на границите, като от първи юли между двете държави ще има директни полети за туристи три пъти седмично. Това стана ясно по време на официалното посещение заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева в Люксембург. Освен с външния министър Жан Аселборн, тя се срещна още с премиера Ксавие Бетел и с председателя на Камарата на представителите Фернанд Етиен. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Захариева: Поуките от пандемията потвърждават, че само с обединени усилия можем да излезем от нея по-силни
 
“200 000 души идват всеки ден на работа в Люксембург от съседните страни. Затварянето на границите за нас не е работещо решение. Смятаме, че при борбата с разпространението на болестта не трябва да бъдат затваряни цели държави, а ограничено движението в определени райони или градове, където има огнища”, заяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн.
 

Екатерина Захариева
пресцентър, МВнР


Екатерина Захариева изрази съгласие със своя колега и заяви: “България е отворена за туристите от Люксембург и ги очакваме.”
 
“Изминалите месеци бяха трудни за всички европейци. Приветстваме процеса на отваряне на вътрешните граници на ЕС, започнал на 15 юни. Завръщането към нормалното функциониране на Единния пазар е от ключово значение за по-бързото възстановяване от кризата, а трансграничното движение е неговият най-важен елемент”, каза още Захариева.
 
Министрите Аселборн и Захариева обсъдиха редица въпроси от европейския и международен дневен ред - бюджета на ЕС, възстановяването от последиците от коронавируса, разширяването на ЕС, Близкия изток.
 

Екатерина Захариева
пресцентър, МВнР

 
“България е добър приятел на Люксембург. Винаги сме ви подкрепяли за ЕС и НАТО. Трети по значимост инвеститор сме в България”, изтъкна Аселборн. До края на 2019 година инвестициите от Люксембург в България възлизат на 1,35 млрд. евро.
 

Екатерина Захариева
пресцентър, МВнР

 
“Страната ни няма да забрави огромната подкрепа, която получихме от Люксембург по време на евроатлантическата ни интеграция. Подкрепихте ни и за европейската интеграция на Западните Балкани по време на Българското председателство на Съвета на ЕС”, изтъкна Захариева.
 
От 1867 година Великото херцогство Люксембург е независима държава. Тя е една от шестте страни учредителки на Европейския съюз. България установява дипломатически отношения с Люксембург през 1956 година. Посещението на министър Захариева е първо на български външен министър в страната от 13 години.