/ пресцентър, МВнР
Поуките от безпрецедентната ситуация с пандемията отново са потвърждение, че само с обединени усилия на нациите можем да излезем от нея по-силни и да се възстановим по-успешно, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която беше домакин на тържествена церемония по повод честването на 75-годишния юбилей от създаването на Организацията на обединените нации (ООН) и 65 години от  членството на страната ни в ООН на 26 юни в МВнР. Това съобщиха от ресорното ведомство.

Вече знаем, че заплахите за здравето на хората не познават граници, географски ширини и националности, изпитанията от пандемията продължават да са общи, а предизвикателствата, с които се сблъскваме ще продължат и занапред да формират дневния ни ред, отбеляза тя.

Захариева: COVID-19 доведе до засилване на антисемитизма и ксенофобията

Церемонията започна с изпълнение на химна на България и произведението "Химн на ООН" от оркестъра на Националната гвардейска част и с издигане на знамето на ООН.

Днес издигаме тържествено флага на ООН, под който за тези 75 години служиха над един милион мъже и жени в над 70 мироопазващи операции, заяви Захариева. Тя отбеляза, че осъществяването на каузите на организацията повече от всякога зависи от своевременните ни действия и те ни карат да обединяваме усилията си и да подаваме ръка един на друг.
 

пресцентър, МВнР


Това е духът на двустранното сътрудничество, на мултилатерализма, олицетворяван от ООН и нейните 193 членки - единствената обединяваща толкова много страни и народи, решени да градят заедно по-добър свят и бъдеще с мотото никой да не бъде изоставян, посочи външният ни министър.

Активното международно сътрудничество, основано на правила и универсални ценности, е в основата на нашата успешна история досега и хоризонт, към който трябва да се стремим, подчерта тя. Захариева отбеляза, че МВнР стартира тази година кампания в подкрепа на мултилатерализма. Знамето на ООН ще се развява през цялата 2020 г. в знак на подкрепа към организацията и нейните принципни цели.

Захариева пред Хайко Маас: България е сигурна дестинация, германците са добре дошли у нас

Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България, открои основните принципи, заложени в устава на ООН, сред които равните права на всички хора, зачитането на националното самоопределение, нуждата от мирно разрешаване на спорове. Тези ценности са в основата на международните отношения, те са същината на мира, посочи Муита. Нашето общо предизвикателство е да се справим много по-добре в отстояването на ценностите и устава и изпълнението на обещанията пред бъдещите поколения, заяви тя.

Захариева потвърди подкрепата на България за страните от Източно партньорство

Муита припомни четирите заплахи, които застрашават напредъка през 21 век, отбелязани от генералния секретар на ООН - унищожителните конфликти, влошаването на климатичната криза, увеличаващите се неравенства, тъмната страна на цифровия свят. Тези четири заплахи поставят в риск всеки аспект на общото ни бъдеще, но сега има и нова - пандемията COVID-19, която показва колко крехък е светът, коментира Джейн Муита. Пандемията е трагедия, но и възможост да се справим с климатичната криза и всякакви видове неравенства, отново да изградим света по по-различен и по-добър начин, посочи тя и допълни, че глобалните заплахи изискват и дават възможност за ново единство и солидарност.
 

пресцентър, МВнР



След церемонията в МВнР беше валидирана юбилейна пощенска марка, посветена на 75 г. от създаването на ООН и 65 г. от членството на България в организацията.
 

пресцентър, МВнР

пресцентър, МВнР