Специалисти борят над 70 различни болести със стволови клетки
Специалисти борят над 70 различни болести със стволови клетки / снимки: DarikNews.bg

Лечението със стволови клетки започва да заема все по-осезаемо място в медицината днес. Над 70 различни вида болести могат да бъдат повлиявани успешно чрез приложение на стволови клетки.

Досега има доказано положителни резултати при лечение в 45 различни сфери на медицината при тежки заболявания като инфаркт, инсулт, аутизъм, рак, възстановяване на кости, диабет, сърдечна недостатъчност, съобщи проф. д-р Георгиус Колиакос - президент на тъканна банка „Биохеленика” в Солун и професор по биохимия и превантивна медицина в Медицински университет „Аристотел”. Той подчерта, че особено добре се повлияват пациенти, които страдат от сърдечна недостатъчност, белодробна фиброза, както и аутизъм при деца.

Биологичният материал се използва с успех за регенерация на кръвта, при различни автоимунни, костни и кожни заболявания, за регенерация на миокарда след прекаран инфаркт, за регенерация на нервна тъкан след нараняване и за възстановяване на органи като черен дроб, бъбреци и панкреас, допълни д-р Страхил Ефремов (на снимката), медицински управител на тъканна банка „Биохеленика” в България.

Специалисти борят над 70 различни болести със стволови клетки
netinfo


Стволовите клетки също така вече са използвани за създаване на органи като сърдечни клапи, трахея и пикочен мехур. Специалистите вече ги прилагат и при експериментални изследвания за терапии на болестта на Алцхаймер, Паркинсон и диабет. Със стволови клетки могат да се лекуват левкемия, детска церебрална парализа, белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Клетките вече се използват и за лекуване на плешивост, реконструкция на бюст и подмладяващи процедури.

Все повече родители съхраняват стволови клетки на своето дете, тъй като информираността за огромната полза от този метод се е повишила многократно в послените години. Криосъхранението на стволови клетки в постоянни условия под течен азот позволява запазването им практически за неограничен период от време, като ги прави готови за употреба във всеки един произволен момент, обясни още д-р Ефремов пред журналисти по време на обиколка в тъканната банка в Солун.

Специалисти борят над 70 различни болести със стволови клетки
netinfo


Стволовите клетки са първични клетки в човешкия организъм, които при подходящи условия могат да се преобразуват във всички типове клетки - сърдечни, мускулни, чернодробни, костни, посочи д-р Колиакос. Той разкри още, че до края на първото полугодие клиниката ще започне да произвежда и крем за подмладяване на лицето със стволови клетки. Козметичният продукт е разработен от преподаватели в Медицинския департамент по биохимия и превантивна медицина в университета „Аристотел” в Солун съвместно с тъканната банка и гръцка козметична компания.

„Новият крем ще е обогатен с клетки, извлечени от конкретния човек, и ще е предназначен за използване само от него”, обясни пластичният хирург д-р Страхил Ефремов. „Десет души, сред които има и българи, вече тестваха експериментално иновативния крем, за да се докаже, че той няма странични ефекти и има добър терапевтичен ефект върху кожата на лицето”, разкри и проф. Колиакос.

Специалисти борят над 70 различни болести със стволови клетки
netinfo


„Биохеленика” е европейски проект, работещ на територията на целия Балканския полуостров. Банката в Гърция съществува от 2006 г.,а в проекта до момента са вложени 18 млн. евро. В допълнение към класическия способ за изолиране на стволови клетки от кръв от пъпна връв, лабораторията на „Биохеленика” дава втори шанс на децата с възможността да съхранят мехензимни стволови клетки от млечни зъби, когато те се сменят.

„Биохеленика” е единственото дружество в Европа, което притежава ноу-хау за прилагането на нов уникален метод, осигуряващ извличнае на стволови клетки от плацента. Откритието демонстрира, че плацентата може да осигури голям запас от собствени стволови клетки, които биха могли да се използват за възстановяване и лечение на различни болести. Специалисти в Гърция вече предоставиха и възможността за взимане на стволови клетки от мастна тъкан на възрастни хора чрез метода липосукция.

Клетките се пазят в гръцките лаборатории 20 години, а услугата струва 4300 лева, уточни д-р Колиакос. След този период срокът за съхранение може да бъде продължен безсрочно. Клиниката разполага с две банки в Гърция - едната в Атина, а другата в Солун, с което се гарантира запазване на биологичния материал при непредвидени обстоятелства и природни бедствия.

Вече има идея да се създаде подобна на гръцката лаборатория и у нас, съобщи д-р Страхил Ефремов, медицински директор на „Биохеленика”-България, лаборатория и клиника за извличане, съхранение и трансплантация на стволови клетки.

Специалисти борят над 70 различни болести със стволови клетки
netinfo