Българските параолимпийци се нуждаят от национална база за тренировки
Българските параолимпийци се нуждаят от национална база за тренировки / снимка: darikradio.bg
Българските параолимпийци се нуждаят от национална база за тренировки
82301
Българските параолимпийци се нуждаят от национална база за тренировки
  • Българските параолимпийци се нуждаят от национална база за тренировки

Българските параолимпийци имат нужда от малък тренировъчен комплекс, където да се подготвят за големите съзтезания по лека атлетика - това заяви в интервю за Дарик бронзовият медалист от параолимпиадата в Лондон Радослав Златанов, броени дни преди Световното първенство по лека атлетика за параолимпийци в Катар.

То започва на 21-ви октомври, а страната ни ще бъде представена от 19 спортисти, които ще се борят за първите места в дисциплини като скок на дължина, хвърляне на копие и диск, тласкане на гюле. Голямата цел на българския отбор е да завоюва първо или второ място в отделните дисциплини, тъй като това гарантира директно участие в параолимпиадата в Рио де Жанейро догодина, обясни пред Дарик председателят на параолимпийската асоциация Илия Лалов.

Преди две седмици параолимпийците ни се прибраха от Световните игри за хора с ампутации в Сочи с 16 медала, 11 от които златни. Веднага след това те се пръснаха за тренировки из цялата страна, тъй като няма национална база за тяхната подготовка. Такъв комплекс трябва да бъде направен поне за хората в инвалидни колички, смята спринтьорът и съзтезател на дълъг скок Радослав Златанов.

„Аз съм с нарушено зрение, но все пак има достатъчно стадиони и писти, където може да се отиде, но моите колеги, които са в инвалидни колички, с ампутирани крака, нямат толкова много възможности къде да тренират", обясни той.

Радослав се надява да грабне световната титла, докато тройната златна медалистка от Сочи Даниела Тодорова се моли единствено да остане здрава до съзтезанието, на което ще се представи в три дисциплини:

„Главната цел е да си постигна резултатите от тренировките - ако направя това, надявам се, че ще се представя добре. За първи път участвам на 3 дисциплини - копие, гюле и диск. И се надявам да се опазя здрава".

На Световното в Катар ще участват над 1300 съзтезатели от близо 100 държави. Според Илия Лалов голямата конкуренция е едното предизвикателство за нашите участници, а другият проблем е промененият начин на класиране - поради отпадането на коефициентите, определящи степента на увреждане, спортистите с по-тежки увреждания са приравнени на тези с по-леки. Той изрази увереност, че българите ще бъдат в максимална спортна форма и ще постигнат високи резултати.