България е на опашката на Европа и в даряването на кръв
България е на опашката на Европа и в даряването на кръв / netinfo

В България всеки ден повече от 500 души имат нужда от кръвопреливане, но кръводарителите за 2015 г. са били по-малко от 170 000 - това е едва 24 на 1000 души население, което ни поставя на едно от последните места в Европа. Това каза в интервю за БТА Стефка Попова - учредител и председател на Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК), чийто екип е съставен единствено от доброволци.

За сравнение, във Франция кръводарителите са повече от 32 на 1000 души население, в Германия - повече от 37, а в Гърция са повече от 50, посочи Попова.

Варненец е рекордьор по кръводаряване, дарил е 160 пъти

Според нея причината да няма повече кръводарители у нас е в липсата на изградени навици, в чисто социален аспект. В България най-често хората се сещат или дори изобщо научават за нуждата от кръв едва когато този проблем засегне техен близък и изведнъж им се наложи да търсят роднини и приятели, които да помогнат в спешната ситуация, допълни експертът.

Друг проблем, според Стефка Попова, е липсата на информация за нуждата, за това колко животи зависят от дарената кръв всеки ден и колко е важен този жест на човешко отношение за самия процес, за това кой може или не може да бъде кръводарител. Много хора нямат представа дори коя кръвна група са, а това може да спаси и техния живот в дадена ситуация. Надяваме се да успяваме все повече да запълваме тези липси, давайки си сметка още колко усилия са нужни в тази посока и се надяваме, че все повече хора и организации ще ни подкрепят, в това число, и не на последно място, и държавните институции, посочи още Попова.

Доброволци осигуряват 25% от нужната за преливане кръв

Тя цитира изследване, което показа, че по-малко от 7 на сто от българите участват в каквито и да било доброволчески инициативи. Според нея това е въпрос на обществено съзнание и признак за развитието на гражданското общество на всяка държава и това е нещо, което всеки за себе си трябва да преосмисли.