Бронзов Аполон от ІІІ век разкриха археолози на Перперикон
Бронзов Аполон от ІІІ век разкриха археолози на Перперикон / Павел Тенчев,Dariknews.bg, Дарик Кърджали

Бронзова статуетка на Аполон, прерамил лък, разкри екипът на професор Николай Овчаров в първия ден на тазгодишните разкопки на Перперикон. Той бе датиран от археолозите към ІІІ век от н.е. Статуетка е с изключително прецизна изработка и бе намерена на метри от римска култува сграда от същото столетие.

„Това е вторият римски храм, открит на Перперикон. Първият бе открит преди 5-6 години и в него бяха разкрити глинен олтар и икона с тракийски конник. Бронзовата статуетка на Аполон доказва още веднъж, че на Перперикон не всичко е само Средновековие, както твърдяха някои. Вече с категоричност може да говорим за езическия период на Перперикон от Римската епоха", коментира проф. Овчаров.

Той съобщи още, че заедно с разкопките през това лято започва и мащабно проучване на скални рисунки, които според неговата теза говорят за тюркско-културния произход на прабългарите. Тезата била стара, а за актуализирането й спомогнал проявеният интерес от страна на учени по време на посещението на президента Росен Плевнелиев в Монголия. Там е била постигната договореност монголски спонсор да пристигне през септември в България, за да подкрепи начинанието.

За да подкрепи тезата си проф. Овчаров показа една от скалните рисунки на Перперикон, илюстриращи присъствието на прабългарите по нашите земи. „Тя представлява жена, върху чиято дреха е изобразена и вулва, а в дясната си ръка държи лък със стрела", обясни археологът. Според него става дума за женското божество Умай - еквивалент на прабългарския бог Тангра".

Според тезата на проф. Овчаров прабългарите са тръгнали от Централна Азия и преминавайки през земите на Велика България са достигнали до Европа.

Подобни скални рисунки имало и в Северна Гърция.

Тазгодишните разкопки ще бъдат финансирани с 220 хил.лв. от правителството, от тях 180 хил. лв.з а разкопки и 40 хил. за активни консервационни дейности. В продължение на почти 4 месеца заедно със специалистите ще работят и 80-90 души от околните села.

„Срещу тези средства, трябва да успеем да завършим Акропола на Перперикон, нещо, което трябваше да стане миналата година, но поради политическите противоречия и проблемите в страната, не се случи", коментира още проф. Овчаров.