400 души танцуваха хора в Разлог
400 души танцуваха хора в Разлог / снимка: Община Разлог

400 души играха общо хоро на площада в Разлог. Това се случи на Националния фестивал за традиционни хора „На армане с тъпане”. В танцовия маратон участваха 17 клуба от Разлог, Банско, Гоце Делчев, Бургас, София, Казанлък, Стара Загора, Чирпан, Мало Конаре и други.

Инж. Красимир Герчев, кмет на Община Разлог, откри втория фестивал за народни хора и пожела много настроение и приятни емоции на участниците и публиката. Събитието, организирано от Община Разлог и Народно читалище „15 септември 1903-1909 г.”-Разлог, показа красотата и разнообразието на българските народни хора.

Първи на армане хоро изиграха домакините. Танцов клуб „Мехомия” с ръководител Георги Гаров изпълниха „Банге бузни” и „Гайда”. Танцовото име на община Разлог защитиха представителите на танцовите клубове и формации „Рилска самодива”-с.Бачево с ръководител Николай Наков, „Аспри”-с.Добърско, с ръководител Данаил Атанасов, „Перун”-Разлог, с ръководител Мария Мишкова, „Шарена китка”-с.Долно Драглище, с ръководител Венцислав Костадинов.

От София участваха пет клуба по народни танци. За втора поредна година в Разлог танцуваха клубовете - „Либра” и „БИС - Без измислени стъпки”, които изпълниха хора от Северна и северозападна България. Своя дебют в планинския курорт направиха танцовите клубове „Бели брези”, „Българско хоро”, „Седеф”, които представиха хора от шопския край.

На армане с тъпане се представи и Бургас със своя танцов клуб „Нефтохим” с ръководител Марио Егов. „Банските фукли” също взеха участие и изпълниха хора от пиринския край. От Долината на розите, танцов клуб „Жар” изпълниха хора от тракийския край. В Разлог се изявиха още от Стара Загора - клуб „Чанове”, от Гоце Делчев - клуб „Палави ножнки”. Участници имаше и от село Широки дол и село Мало Конаре.

Преди тъпана да даде началото на хората на площада в Разлог бе пресъздадена  вършитба със съпровод на жътварски песни. Организаторите на танцовото събитие успяха да пресъздадат атмосферата на старинното мегданско веселие, което е събирало селищната общност на традиционните празници. На хармана в миналото се е вършеело след жътва, а през останалото време той е бил мястото, на което са се събирали за голямото празнично хоро.

Фестивалът на хората завърши с общи български фолклорни танци от различни региони на България. Още снимки вижте в ТУК

Други новини от Благоевград