Вълците, подобно на кучетата, могат да разпознават и да реагират на звуците на познати хора по-лесно, отколкото на тези на непознати индивиди, сочи ново изследване, което има значение не само за разбирането на опитомяването на кучетата, но и за по-широкото разбиране на природата.

Холи Рут-Гутеридж от Университета в Линкълн, съавтор на статията, публикувана тази седмица в Animal Cognition, заяви пред АФП, че според дългогодишна теория способността на кучетата да различават човешки гласове е резултат от поколения селективно развъждане.

"Затова искахме да проучим вълците, защото очевидно никой не е селектирал така, че вълците да могат да разпознават човешки гласове", каза тя.
Рут-Гутеридж и колегите ѝ провеждат експерименти в пет зоологически градини и паркове за диви животни в Испания, като включват общо 24 сиви вълка, мъжки и женски, на възраст между 1 и 13 години.

Екипът поставил високоговорители и първо пуснал на животните гласа на няколко непознати, към които те щели да се "приучат", с други думи, щели да им омръзнат, защото решили, че не са им интересни.

След това пуснали на вълците гласа на техния гледач, който им казвал познати неща на испански език, като например: "Здравейте, какво става, вълци?" или "Здравейте, малки, добро утро, как върви?".

С жестове, които всеки собственик на куче би разпознал веднага, вълците вдигали глави, надигали уши и се обръщали към говорещия.
За да проверят дали ефектът не е случаен, изследователите отново пуснали на вълците записи на непознати и установили, че те отново губят интерес.

Накрая, за да се уверят, че вълците наистина познават гласовете на стопаните си, а не просто знаят думите, които познатите хора обикновено им казват, екипът разбърква нещата и кара стопаните да произнасят поток от непознати фрази.
Резултатите отново се потвърдили.

По отношение на изводите Рут-Гутеридж казва, че е важно, че вълците притежават способността да различават хората, въпреки че нашите видове са поели по различни еволюционни пътища преди десетки милиони години.

Преди това е имало ограничени изследвания по темата за това как животните различават вокализациите на други видове. Изследванията показаха, че нашите близки братовчеди, горилите, се вслушват в хората, но това беше очаквано.

Установено е също така, че слоновете с големи мозъци различават пола, възрастта и етническата принадлежност на хората по техните гласове, като например придават по-малка стойност на заплахата на жените и децата и се страхуват повече от говорещите със слонове масаи, отколкото от аграрното племе камба.

Предвид новото откритие "има вероятност много видове да ни чуват селективно и да ни опознават като индивиди", казва Рут-Гутеридж.
БГНЕС