/ iStock/Getty Images
Видео, заснето от дрон и показващо китове от критично застрашен вид да "се прегръщат", озадачава учените, карайки ги да се питат дали едрите морски бозайници наистина са склонни да проявяват подобно поведение или става въпрос за чиста случайност, предаде Асошиейтед прес.

Кадрите, заснети в залива Кейп Код, показват двойка екземпляри от вида Северноатлантически гладък кит, които изглеждат сякаш се прегръщат един друг с плавниците си.

Фотографът Брайън Скери, който снима дивата природа, и учени от Института по океанография на Уудс Хоул, Масачузетс, и Аквариума на Нова Англия, са запечатали момента на взаимодействие между китовете с помощта на дрон по-рано през годината.
 

Учените от Уудс Хоул обясняват, че подобно поведение се наблюдава рядко и че вероятно става въпрос за първия път, в който китове са заснети от въздуха да се прегръщат един друг.

"Поведението на китове, които се прегръщат с плавници, технически описано като "корем до корем", вероятно показва привързаност и опити за чифтосване", се посочва в изявлението, направено от изследователския екип.

Семейство китове блокира трафика в пристанището на Барселона (СНИМКИ)

Северноатлантическите гладки китове са сред най-застрашените животни на планетата. Смята се, че популацията им наброява едва 360 екземпляра. Едрите морски бозайници често стават жертва на сблъсъци с кораби или на потенциално смъртоносни заплитания в риболовно оборудване.

Испания ще опазва мигриращите китове в резерват

Учените обаче казват, че има лъч надежда - през изминалата зима на бял свят са се появили повече китове, отколкото специалистите са виждали от 2015 г. насам.
БТА