/ Thinkstock/Getty Images
Четири крака, покрито с люспи тяло и дълга муцуна - учени оповестиха, че идентифицирали прародителя на гущерите и змиите, който живял преди 240 млн. години, предаде АФП.
 
"Изследването ни разкрива, че гущери се срещали на нашата планета преди най-малко 240 милиона години и произходът им е по-древен, отколкото се смяташе досега", заяви експертът Тиаго Симоеш от университета на Алберта в Канада.
 

Изследването е базирано върху фосил, открит преди около 20 години в Доломитовите Алпи в Италия, и използване на нови технологии. "Когато за пръв път видях фосила, си дадох сметка, че някои негови характерни особености могат да го доближат до първите гущери", отбеляза експертът.
 
Фосилът бил изследван със скенер с висока резолюция. Учените констатирали, че костица на долната челюст на животното е притежавана единствено от група гущери и змии. "Всички те, от игуани и гекони до гущери от семейство сцинкови, произхождат от животно, което е сходно с Megachirella wachtleri - най-древния познат на учените фосилизиран гущер", поясни Симоеш.
 
Щом като гущер се е срещал на Земята преди 240 млн. години, това означава, че произходът му е още по-древен и е възможно да датира от масовото измиране Перм-Триас преди около 252 млн. години. Тогава от лицето на планетата изчезнали 90-95% от видовете в океаните и 75% от тези на сушата.
БТА