/ БГНЕС
Обикновеният пчелояд е сред най-цветните и най-красивите птици в Европа. В България се среща в цялата страна, като по многочислен е в Добруджа, Тракийската Низина, около Бургас, и Северна България по места с ронливи брегове от мека почва.

БГНЕС

Според информация на Българското дружество за защита на птиците има приблизително 27 500 индивида у нас.

БГНЕС

Храни се с насекоми, които улавя в полет. Тъй като пчелната отрова не му действа, то той се храни с пчели, оси и по-рядко стършели, също водни кончета, пеперуди, бръмбари и др.

БГНЕС

Основното меню си остава обаче пчелата, като според проучване от Испания , тя достига до 82% от основното му меню. Въпреки това обаче, щетите са минимални, защото изядените пчели не надхвърлят 1% от всички пчели работнички в съответното място. Същевременно унищожава и много оси, стършели и други насекоми вредители по пчелите.

БГНЕС

Плячката си лови във въздуха по време на полет или изчаква жертвите си, кацнал по сухи клони на дърветата или електропроводи около кошерите.

БГНЕС

Пчелоядът е застрашен и защитен вид и избиването му се преследва от закона. Алтернативни методи за гоненето му от района на пчелините са: поставяне на блестящи ленти от станиол и други звукови и визуални материали, които държат птиците настрана.

БГНЕС

Любопитен факт е, че на птицата има кръстено село, рудник, местност и археологично находище в Източни Родопи.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
Българско дружество за защита на птиците