/ iStock/Getty Images
Откриха "изключително рядка" римска монета по време на реновационни строителни дейности на главна магистрала във Великобритания, съобщава Би Би Си.
 
Монетата е с лика на император Улпиус Корнелиус Лаелианус, който управлява Рим около два месеца през 269 г. сл.Хр. преди да бъде убит.
 


Находката е направена по време на реновационните дейности на стойност 1,5 млрд. паунда на магистрала А14, свързваща Кеймбридж и Хънтингтън. Археологът Стив Шерлок заяви, че това е "значително" откритие, тъй като това е едва втората подобна монета, която е изкопавана в Англия.
 
От едната страна на монетата е изсечен ликът на Лаелианус, носещ на главата си корона. Според експертите римските императори са обичали да секат монети със своя лик. Самият Лаелианус е управлявал едва два месеца, но въпреки това е имал предостатъчно време за това. „Фактът, че дори една от тези монети е достигнала до бреговете на Британия, показва удивителна ефективност. Има вероятност самият император да е бил убит по времето, когато тази монета е пристигнала в Кеймбриджшир“, твърди археологът д-р Шерлок.
 
Император Лаелианус узурпирал торна и управлявал отцепилата се империя на територията на днешна Германия и Франция преди да бъде убит - по всяка вероятност от собствените си войници.
 
По време на разкопките, съпътстващи реновациите на магистралата, е открита и друга необичайна монета - Галска военна монета с две еднакви лица, изсечена през 57 г. пр.Хр. от племето Амбиани, което е населявало район в департамента Сом, днешна Франция.
 
Според археолозите тази монета е била внесена, за да подпомогне келтската съпротива срещу Юлий Цезар.
БТА