Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Палеонтолози в Китай са открили почти цялостни останки от непознат на науката гущер в стомаха на летящ динозавър, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на публикация в сп. "Кърънт байолъджи".

Откриха неизвестен досега братовчед на Хомо сапиенс (СНИМКИ)
 
Неизвестното досега влечуго, обитавало Земята преди 125 милиона години, е наречено Indrasaurus wangi - в чест на Ван Юан, директора на китайския Музей по палеозоология. Наименованието на гущера е препратка и към древната легенда, според която бог Индра е погълнат от дракон в епична битка.
 
Почти напълно запазените останки свидетелстват, че гущерът е бил погълнат цял от дребен летящ динозавър от вида Microraptor zhaoianus. Находката е поредното доказателство, че микрорапторите са били хищници-опортюнисти. Палеонтолози и преди са намирали гущери, както и бозайници, птици и риби в стомасите на летящи динозаври. Микрорапторите са били с големи очи, което навежда на мисълта, че са ловували през нощта.

Фосили на птерозаври пренаписаха историята на перата
 

Намереното в стомаха на Microraptor zhaoianus влечуго има зъби, каквито не се срещат при други видове. Това кара учените да смятат, че древното създание се е "придържало" към уникална диета.
 
Останките от летящия динозавър и гущера са намерени "погребани" под вулканична пепел в провинция Ляонин в североизточната част на Китай.

И още:

За първи път в света: Наблюдаваха гущер да снася яйца и след това да роди

Следи от динозаври на 100 милиона години откриха в Китай


Фосил „състари" човешкия род с 400 000 години

Учени откриха предшественик на "хобита" от Флорес?

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА